{ "title": "Alt Çene Genişletme", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/alt-cene-genisletme.jpg", "date": "21.01.2024 06:00:29", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Alt Çene Genişletme, İnsanın içini ısıtan güzel bir gülüşün sırrı dişlerde saklıdır. Çünkü güzel bir gülümseme olumlu iletişim kurmanın bir anahtarıdır. Oysa doğal dişlerimizin kıymetini bilmek ve onu korumak için çaba gösterilirse, güzel bir gülüşe sahip olabiliriz. Bunlardan ilki dişlerin diziliminde bazı düzensizliklerin olduğu durumlardır. İskelet bozukluklar olarak tanımlanan bazı vakalarda alt ve üst çenede birbiriyle olan yüz kemiği ile olan orantısı ve pozisyonu açısından tedavi edilmesi gerekir. Alt çene genişletme tedavisinde alt çene geriliği veya ileriliği konusunda problemler görülebilir. Bunların içerisinde genetik faktörler, alt veya üst çenenin maruz kaldığı travmalar, bebeklik döneminde parmak emme, hatalı diş çekimleri, zor doğumlar, bebekken geçirilmiş olan ameliyatlar gibi etkenleri oluşturur. Bu sebeplerden dolayı kemiklerin büyüme noktalarını etkiler. Yine beraber büyümesi gereken alt ve üst çenenin birbirinden bağımsız bir şekilde gelişmesine neden olan çene kapatma bozukluğuna neden olmaktadır. Bu bozukluklar ağızda çiğneme fonksiyonunu bozduğu gibi, yüz görüntüsünü ve burnun görüntü bozukluğuna yol açmaktadır. Bu sebeple dişlere yapıştırılan braketler sayesinde düzgün biçimde sıralamanın yanında dişlerin ve yüz yapısı ile uyumu da sağlanarak güzel bir gülüş elde edilen tedavilerdir. Bu amaçla bu dişlerin yerine gelecek olan kalıcı dişlerin yerini koruyarak çapraşıklığı önler. Bu önlem alınmaz ise bir süt dişi zamanından önce çekilirse yandaki dişler çekilen dişin boşluğuna doğru kayar. Bundan dolayı çapraşıklık meydana gelir. Bu nedenle süt dişlerde görülen çürüklerin tedavisi çok önemlidir. Ortodonti, braket gibi aparatlar kullanımını içerir. Bu düzeltici aparatlar, dişlere zarar vermeden dişlerin doğal yapıları korunarak dişleri düzeltebiliyor ve dişeti hastalıklarını da önlüyor.

Alt Çene Genişletme

Sabit ortodonti aygıtlar; Dişlerin üzerine özel bir materyalle yapıştırılır. Üzerine yerleştirilen tellerle dişlere kuvvet uygulanır. Böylece dişlerin hareket etmesi düzgün sıralanması sağlanır. Metal veya diş rengi materyallerden yapılan braket çeşitleri de vardır.

Hareketli ortodonti aygıtlar; Hastalar tarafından takılıp çıkarılabilen aygıtlardır. Çene genişletme işlemlerinde, hafif çapraşıklıklarda, basit diş hareketlerinin sağlanmasında, yer tutucu olarak veya sabit tedavi sonrasın da pekiştirme tedavisi amacıyla kullanılabilir.

Ağız dışı aygıtlar; Ağız dışından destek alan ortodonti tedavisi gereçleridir. Hem dişleri hareket ettirmek amaçlı hem de çene kısmının gelişimi yönünde kullanılabilir. Tedaviye yardımcı olarak da bozuk çene ilişkilerini düzeltmek için tek başına da kullanılabilir.

Fonksiyonel ortopedik aygıtlar; Hastanın konuşma, yemek yeme, yutkunma gibi fonksiyonları sırasında oluşan kas hareketlerini kullanmasıyla birlikte oluşan kuvvetle dişlere ve çeneye hareket verir. Tedavi sırasında düzgün bir ilişki sağlamasına yardımcı olur.

Yer tutucular; Süt dişlerinin çeşitli nedenlerle çürükler, enfeksiyonlar, diş travmaları, diş kökü erimesi, genetik sorunlar, yanlış biberon ve emzik kullanımı gibi nedenler ile erken kaybedildiği durumlardır. Süt dişleri çocuklarda daimî dişlerin normal yerlerinde sürmesini sağlar ve yer tutucu görevi görürler. Süt dişlerinin çıkmasıyla çiğneme fonksiyonu ve çene kasları olumlu yönde gelişir.
" } ] }