{ "title": "Alt Çene", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/alt-cene.jpg", "date": "20.01.2024 12:10:20", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Alt çene, çene ekleminin hareketli olan kısmıdır. Alt çenede 14 adet diş bulunmaktadır. Dört adet kesici diş, koparmaya yarayan dört adet köpek dişleri ve çiğnemeye yarayan altı adet adet azı dişleri ve iki adet 20'lik dişler bulunur. Fakat yirmilik dişler ya hiç çıkmaz ya da çabuk çürür. Alt çene fonksiyonlarını tek başına getiremez. Alt çeneyi üst çeneye bağlayan çene kası ve çene eklemi mevcuttur. Temporomandibular eklem dediğimiz çene eklemi, disk ve bağ dokusundan oluşur. Disk alt ve üst çene arasında yastık görevi görür. Bağ dokusu da bu diske tutunur. Bu bölgeye gelen bir darbe diske ya da bağ dokusuna zarar verebilir. Alt çene yüz simetrisi önemli bir estetik noktasıdır. Özellikle bayanlar çene sivriltme ya da daha yuvarlak bir çene için bıçak altına yatmaktadır.

Alt çene rahatsızlıkları

Çene eklemi rahatsızlıklarında erken teşhis ve tedaviye erken başlamak önemlidir. Birçok nedenden meydana gelebilir. Bunların başlıcaları, kaza, diş sıkma, yanlış tedaviler, alışkanlıklar vb. Durumlar. Çene ekleminin yarattığı sorunlar çenede takılma, çene simetrik kapanmaması ya da yemek yerken ses gelmesi olarak görülebilir. Alt çeneden görülen rahatsızlıklardan biri de alt çene geriliğidir. Alt çene geriliği gelişim döneminde kendini belli eder. Ağız kapandığında dişler birbirine tam değemez. Bu da çiğneme fonksiyonlarında aksamaya ya da çene altı yağlanmasına yani gıdık sarkmasına neden olmaktadır.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Özellikle alt çene yetersizliğinde erken tanı tedavinin tamamlanma süreci için önemlidir. Ortodonti tedavisi ile çene yapısı düzeltilebilmektedir. İleri alınan alt çene ile özellikle erkeklerde ağızdan solunumun önüne geçilmesi sağlanır. Ortodonti tedavisinin süresi 15 yıla kadar uzayabilmektedir. Ortognatik cerrahide ise hasta ortalama 3 saat kadar süren bir ameliyata alınmaktadır. Bu operasyonda ortodonti doktorunuz, çene cerrahı ve plastik cerrah bulunmaktadır. Operasyonda çene kemiği kesilerek alt çene yeni kemik dokusu yardımıyla ileri alınır. Eğer çene ileride ise fazla parça kesilir. Vida ve titanyum plaklar ile sabitleme yapılır. Ortodonti tedavisinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olacaktır. Özellikle tedavisi süresince ağız hijyeni çok iyi yapılmalıdır. Çünkü ağızda kullanılan materyallerin altında kalabilecek yemek artıkları koku yapabilecektir. Ağızda kullanılacak materyaller diş telleri vs. Hastaya rahatsızlık verebilmektedir. Tabi bu alışma evresinde böyle olmaktadır.
" } ] }