{ "title": "Baş Çene Pozisyonu", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/bas-cene-pozisyonu.jpg", "date": "19.01.2024 23:07:45", "author": "gizem uzunosmanoğlu", "article": [ { "article": "Baş Çene Pozisyonu, bir ilk yardım uygulamasıdır. Bu uygulama kazalarda, hayatı tehdit eden durumlarda ve bilinci kapalı hastalarda uygulanmaktadır. Çoğunlukla dilin geriye kaçmasını ya da soluk borusuna (Trakea) yabancı bir cisim kaçması (Metal kaşık, yüzük vb) gibi olağan dışı durumlarda soluk borusunu rahatlatmak amacı ile baş çene pozisyonu verilir. Baş çene pozisyonunda ilk önce ağız içine gözle bakılır, eğer yabancı bir cisim var ise tek hamlede çıkarıldıktan sonra kişiye baş geri çene içeri pozisyonu uygulanmalıdır. Eğer görülen cisim alamayacağımız kadar geriye kaçmış ise cismi daha fazla geriye itmemek ve soluk borusunu iyice tıkamamak için cisme elimizi sürmemeliyiz. Baş geri çene yukarı pozisyonu yetişkinlerde 90 derece, çocuklarda 60 derece ve bebeklerde 45'te rece ile hava yolunu açmak için uygulanmaktadır. Özellikle bebeklerde baş çene pozisyonu oldukça dikkatli yapılmalıdır. Yutaklarının düzlüğü ve solunum yollarının esnekliğinden dolayı erişkinler kadar geriye itmek onların solunum yollarını dil kökü basısı ile kapatmamıza neden olur.

Baş Çene Pozisyonu Hangi Durumlarda Uygulanır, genellikle solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için yeterli olan oksijenden yoksun kalması durumunda, kalp durması ve bilinci kapalı hastada nabız alınamaması durumunda gerçekleştirilir. Hastanın hiçbir şekilde hareket etmemesi, dışarıdan yapılan uyarılara karşı cevap vermemesi ve solunumun olmaması halinde baş çene pozisyonu uygulanır. Kısa süre içerisinde müdahale edilmez ise dokuların oksijenlenmesi bozulacağı için beyin hasarı oluşuma sebep olabilmektedir. Eğer solunumu durmuş hastaya zamanında müdahale edilmezse solunum durduktan bir süre sonra kalp durması da gerçekleşeceği için hasta hayatını kaybedebilir. Bu nedenle solunumun kontrol edilmesi hasta ve İlk yardım uygulayan sağlık ekibi tarafından oldukça önem teşkil eden bir durumdur.

Baş Çene Pozisyonu Nasıl Uygulanır, öncelikle hasta veya yaralı baş, boyun ve gövde düz olacak şekilde sert bir zemin üzerine sırt üstü yatırılmalıdır. İlk önce ağız içi kontrol edilir, eğer kişinin boğazına kaçmış olan farklı bir cisim mevcut ise hemen çıkarılır. Sağ elin avuç içi kısmı kişinin anlına yerleştirilir, daha sonra sol elimizin işaret ve orta parmağı birleştirilerek hastanın çene bölümüne yerleştirilmelidir. Hastanın alnına yerleştirdiğimiz elimiz alın bölgesine bası uyguladıktan sonra çeneden yukarıya kaldırılarak baş kısmı geriye doğru itilir. Bu uygulamadan sonra hastanın dili yerinden kolaylıkla oynatılır ve solunum yolu rahatlatılarak hava yolu açıklığı sağlanır." } ] }