{ "title": "Çene Ameliyatı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-ameliyati-3184.png", "date": "19.01.2024 07:01:31", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Çene Ameliyatı, Çene; Omurgalılarda ağzın çevresinde yer alan ve yiyecekleri çiğnemeye yarayan kemik donatımının adıdır. Bu donatı iki parçadan oluşmaktadır. Üst çene ve alt çene olarak. Üst çene kafatasına bağlıdır, alt çene kulağın hemen önündeki çene eklemi aracılığıyla ile kafatası na tutunmuştur. Çene eklemi vücutta çift taraflı çalışan tek eklem özelliğine sahiptir.

Muayene ve Hazırlık; Herhangi bir şikâyet nedeniyle çene cerrahisine gelen bireylerde önce ayrıntılı ağız içi ve yüz muayenesi yapılır, çene ekleminin hareketleri sırasındaki dinamik sorunlar incelenir. Yüzün farklı bölgelerinin hacim ve boyutlarının sağ ve sol taraf arasında oransal değerlendirmesi ile asimetriler tespit edilir. Yumuşak doku farklılıklar araştırılır. Özellikle dudak boyutları, gülme sırasındaki dinamik pozisyonlar göz ardı edilmemeli.

Teknikler; Çene ameliyatları aynı zamanda yüz kemiklerinde oluşan veya genetik nedenlerle düzeltme onarma işlemlerinde de uygulanmaktadır. Çene ameliyatları ağız içinden yapıldığı için estetik açıdan bir ameliyat izi oluşturmaz. Bu da çene ameliyatlarının artısı olarak görülmektedir. Çene ağrıları, uyuşması, dişlerin bozukluğu ve bunun yanında asimetrisi dağılmış ağızlar da çeneye baskı yapabilir. Bu yüzden genelde çene cerrahisi ameliyatları bir ortodontist desteği ile daha sağlıklı sonuçlar alınması yönünde faydalı olacaktır.

Çene ameliyatları cerrahisinde klasik olan ve sık uygulanan üç tür ameliyat tekniği var. Bunlar.
Çene Ucu Cerrahisi; Alt çenede kemikle dudak arasından yapılan 3-4 santimlik bir kesi ile ameliyat yapılır. Alt çene ucu kemiği, yapısal bozukluğa göre diş kökleri korunacak biçimde kesilir. Bu sırada kaslardan gelen damarlarla beslenen ve hareketli hale geçen ucu kemik segmenti, gereksinime göre ileri- geriye alınabilir, gömme-sarkıtma veya rotasyon yapılabilir. Kemik tekrar mini plak ve vidalarla tespit edilir. Ağız içerisindeki kesi eriyen iplerle dikilir ve bunun sonucu izler görünmez kesi yeri belirsiz olur.

Lefort I Ameliyatı; Ağız içerisinde üst dudakla, üst çene kemiği arasında yapılan bir kesi ile çene ameliyatı yapılır. Üst çene iskeletsel bozukluklarında, üst çene kemiği burun tabanından, diş köklerinin üstünden kesilerek dişli kemik bölümü serbestleştirilir. Bu esnada üst çene kemiği yumuşak damak tarafından tutulmakta ve ondan gelen damarlar tarafından beslenmektedir. Üç boyutlu olarak hareketli hale gelen üst çene dişli kemik segmenti, daha önceden hazırlanmış ara ısırım plağı yerine yerleştirilerek planlanan yere getirilir. Üst çenenin kalan kısmına, yeni pozisyonda mini plaklar ve vidalar aracılığı ile tespit edilir. Üst çene kemiği gereksinime göre ileriye, geriye almanın yanında sarkıtma, gömülme, rotasyon gibi bütün işlemler yapılabilir. Ağız içerisinde kesi eriyen bir iplikle dikilerek hiç iz kalmadan iyileşir.

Sagital Split Ameliyatı; Alt çenenin iskeletsel bozukluklarında ihtiyaca göre, alt çeneyi ileriye ya da geriye almak için yapılır. Ağız içerisinde, her iki tarafta dişlerin arkasında alt çene kemiği üzerinde yapılan 3-4 santimlik kesi ile çene ameliyatı yapılır. Kesi eriyen bir iplikle dikilerek hiç iz kalmadan iyileşir.

Ameliyat Sonrası; bu ameliyatlar hepsi genel anestezi altında yapılmaktadır, her bir ameliyat tekniği ortalama 1-2 saat sürmektedir. Hastanede 1-2 gün kalınması yeterli gelmektedir. İyileşme 1-4 hafta sürebilmektedir.
" } ] }