{ "title": "Çene Bozukluğu", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-bozuklugu.jpg", "date": "20.01.2024 13:44:27", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Çene bozukluğu, bu şikâyet genellikle ergenlik döneminde çene yapısının dengesiz büyümesi ile ortaya çıkar. Birçok kişide çiğneme ve konuşmada zorluk çekildiği görülürken; bunun asıl nedeni bilinmez. Oysa bu problemlerin çoğunun nedeni çene bozukluğu ile ortaya çıkmaktadır. Çene bozukluğunun cerrahi müdahaleler ile tedavi edilmesi mümkündür. Yüz, çene ve dişlerin düzgün yapıda olması için cerrahi yöntemler kullanılarak mükemmel bir yüz yapısına kavuşturulabilir. Ortognatik cerrahi ile bireyin diş, çene ve yüz yapısındaki bozuklukların tedavi edilmesinin yanı sıra, diş bozukluklarında ortodonti işlemi ile tedavi edilmesi mümkündür. Gerekli ameliyatlar sonucunda kişinin çene ve yüz dokularının birbirleriyle olan ilişkilerini düzelterek; kişinin dengeli ve orantılı bir yüz yapısına kavuşması sağlanır. Alt ve üst çene içerisindeki yapısal bozukluklar çok çeşitli nedenlerden dolayı oluşur ve yapısal bozukluklar kendi içerisinde isimlendirilir.

Retrognatizm, bu problem yüz bölgesinde alt çenenin üstüne göre daha arka planda konumlanması ile oluşan çene bozukluğuna verilen isimdir.

Mikrognatizm, bu problemde üst çeneye göre alt çenenin daha arkada olması ile yetersiz gelişim gösterilen çeneye verilen isimdir.

Prognatizm, bu bölümde şikâyet edilen noktanın alt çenenin üstüne göre daha ön planda bulunması ile oluşan problemlere verilen isimdir.

Laterognatizm, üst çeneye oranla alt çenenin sağa veya sola doğru daha fazla yönelmesi ile oluşan çene problemine verilen isimdir.

Open- Bite, bu bölümde dişlerin kapanırken birbirine temas etmemesine verilen isimdir.

Mikrognati, alt çenenin üst çeneye göre daha geride olması ile çene yapısının bozulmasına verilen isimdir.

Mikrogenia, bu noktada çene ucunun olması gereken boyuttan daha küçük olması sonucu oluşan çene bozukluğuna verilen isimdir.

Makrogenia, çene bölümünün uç kısmının normalden daha büyük olması ile oluşan çene problemine verilen isimdir.

Çene bozukluklarında ameliyat işlemi ve yapılacaklar

Çene bozukluğu bulunan kişilerin ortognatik cerrahi planlamasının detay ile yapılması gerekir. Hastanın alt ve üst çenesinin ölçüsü alınarak; gerekli modeller alçıdan dökülerek hastanın çene ilişkileri detaylı şekilde incelenir. Bu bölümde panoramik, sefalometrik gerekli çene eklemi görüntülemeleri değerlendirilerek hastaya sefalometrik analizi yapılarak tüm çene işlemden geçirilerek ona göre yapılacak cerrahi işlemler karşılaştırılır. Hastanın yüz yapısına göre gerekli olacak tedaviye karar verilir. Ameliyat öncesinde hastaya Ortodondist tarafından dişlerin ameliyat için hazırlanarak hastanın ortodontik tedavi edilmesi başlanır. Bu bölümündeki dişleri gerekli şekilde konumlandırılması yapılır. Sonra hastanın çenesinin yeniden konumlanması için gerekli operasyona başlanır. Cerrahi ameliyatlar tam donanımlı hastanelerde yapılır. Uzman kişiler tarafından gerekli tetkik ve incelemeler beraberinde çene operasyonu gerçekleştirilir. Buradaki amaç çene bozukluğu bulunan bölgenin kemiklerinin düzgün kesilerek, yeni hatlar ile yapılandırılmasıdır. Daha sonrasında çene bölümlerinin sahiplenerek eski bozuklukların giderilmesi için yeni yapılan işlemlerin sabitlenmesi ile doku sabitlemesi için vidalar yapılarak hastanın çenesinin yeni şeklini almasına yardımcı olunur.

Çene bozukluğu ameliyatı sonrası

Ameliyat sonrasında hastanın bakımı oldukça önemlidir. Hiçbir komplikasyon olmamasına rağmen hastanın üç gün hastanede kalması sağlanır. Ameliyat sonrasında ilk önce sıvı gıdalar ile beslenen hastanın iki haftaya kadar sıvının yanında yumuşak gıdalar ile beslenmesi sağlanır. İkinci haftanın sonunda çiğneme fonksiyonlarının artması için yavaş yavaş yenilen yiyeceklerin katı olmasına başlanır. Operasyon sonrasında çenenin konumlarının ve dişlerin konumlarının sabitlenmesi için ortodontik tedaviye devam edilir. Ameliyat sonrasında hastanın ısırma ve çiğnemede problemleri olurken; konuşma problemleri de olması normaldir. Çenede kapanış bozukluklarında tedavi etmeye yönelik işlemler devam edebilir. Ayrıca cerrahi tedavide ağız, diş, çene pozisyonlarının düzeltilmesi yanı sıra asıl estetik görünüm için yüz estetiğinde yapılabilir. Hastanın belirli bir süre ağırlık çektiği gözlenir. Ağrı kesici ilaçlar ile ağrıların azaltılması sağlanır. Hastanın çene bozukluğu giderilene kadar sürekli kontrol altında tutulması yapılan tedavi için son derece önemlidir.
" } ] }