{ "title": "Çene Büyütme Ameliyatı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-buyutme-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 17:38:03", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çene büyütme ameliyatı, estetik açıdan yüzle uyum sağlamayan bölgelerde büyütme yapılabilir. Bu bölgelerden birisi de çene kısmıdır. Estetik alanda büyütme sentetik maddelerle yapılmaktadır. Protezlerin / implant denilen ürünlerle çene büyütme ameliyatı uygulanır. Gerekirse vücuttan alınan kemiklerde kullanılabilir. İnce küçük yapılı çene yüz profilinde olumsuz etkilere neden olur. Çene protezleri alt ve üst çenede büyütme yapılmasına yardımcı olur. Çene büyütme sayesinde boyun bölgesi de estetik açıdan düzeltilebilir. Çenenin ince yapılı olması aynı zamanda burun yapısının olduğundan geniş görünmesine, ön tarafa doğru çıkık durmasına yol açar. Boyunda da dolgunluğa neden olur. Bunun tam tersi olduğunda yani çenenin çıkıntılı olması da burnu olduğundan küçük gösterir. Çene büyütme ameliyatı tek olarak yapıldığı gibi, burun estetiği operasyonlarıyla da birlikte uygulanabilir.

Çene büyütme ameliyatı planlaması nasıl yapılır?

Kişinin ilk değerlendirmesinde çenenin büyüklüğü belirlenir. İleri aşamada ölçümler yapılarak çene yapısında ayrıntılı bir değerlendirme olur. Çeneyle alt dudak arasında bulunan oluk derinliği normal olarak alt dudaktan çeneye çizilecek hattan 4 mm daha geride bulunmalıdır. Çene ve boyun arasında olan açı normal olarak 90 derece olmalıdır. Bu ölçüler dikkate dikkate alınarak boyun sınıflandırmaya alınır. Buna göre;
Çene değerlendirilirken dişlerde değerlendirmeye alınır. Ağızda normalde alt çenedeki dişlerle üst çenedeki dişlerin arasında belli bir ilişki bulunmaktadır. Üst dişlerin alt dişlerden en fazla 1-2 mm önde olması ya da seviyesinin aynı olması gerekir. Eğer alt ve üst çene dişlerinin mesafesi bunların dışındaysa, değerlendirmenin daha kapsamlı şekilde yapılması gerekir.

Çene büyütme ameliyatında kullanılan anestezi türü nedir?

Bu ameliyat sırasında hastalarda lokal anestezi ya da sedasyon yöntemi kullanılabilir. Bu hastanın değerlendirmesine göre tercih edilir. Hastalar ameliyatı konforlu şekilde geçirirler.

Çene büyütme ameliyatı nasıl yapılır?

Hastalara ağız içinden ya da dışarıdan açılan küçük bir kesiyle, çeneye yerleştirilen sentetik maddelerle büyütme yapılır. Bazı durumlarda vücuttan başka bir bölgeden kemik alınarak yerleştirilebilir. Operasyon yaklaşık 1-1,5 saat kadar sürer. Yerleştirilen sentetik maddeler genellikle silikon, medpor gibi ürünlerden oluşur. Bu maddeler ya da kemik hastanın çene kemiğine tutturulur. Ameliyat tamamlandığında bölgeye basınçlı bandaj konur ve bu 2-3 gün kadar yerinde kalır.

Çene büyütme ameliyatı sonrasında

Hastalar operasyondan sonra genellikle aynı günde taburcu edilir. Çene bölgesinin 5-6 hafta süreyle travmalara karşı korunması oldukça önemlidir. İlk günlerde bölgeye buz tatbik edilirse şişlik ve morluklara karşı iyi bir önlem olur. İlk günlerde hastalarda konuşurken, gülerken ve çiğneme sırasında ağrı hissedebilir. Bazen çenenin ucunda uyuşukluk olabilir. Bu etkiler 1-2 hafta içinde kendiliğinden düzelir.

Çene büyütme ameliyatının riskleri nelerdir?

Çene büyütme ameliyatı zor olmasa da bazı riskleri taşımaktadır. Cerrahi girişimlerde bunlar normal karşılanır. Ancak Uzman ellerde yapıldığında, riskler olabildiğince azaltılabilir.

Enfeksiyon: Özellikle ilk 1-2 hafta içinde enfeksiyon riski olabilir. Bu nedenle hastalara birkaç gün süreyle antibakteriyel solüsyonlar verilerek gargara yapmaları sağlanır. Bu olası enfeksiyonları önlemektedir.

Çenede kan ve serum toplanma riski: Çene büyütme işlemi sırasında materyalin doğru yerleştirilmemesi ya da sonradan travma yüzünden materyal yer değiştirirse simetri bozulması olabilir. Bu durumda bölge kan ve serum toplanır. Materyalin yeniden düzeltilmesi sorunu giderir.

Çenede duyu kaybı olması: Operasyondan sonraki günlerde çenede şişme, duyu kaybı gibi sorunlar olabilir. Bundan dudaklarda etkilenebilir. Bu etkiler 2-3 hafta içinde düzelir. Eğer 3 hafta içinde sorunlar düzelmezse bunun doktora iletilmesi gerekir.
" } ] }