{ "title": "Çene Büyütme", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-buyutme.jpg", "date": "21.01.2024 17:15:51", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Çene Büyütme, Çene yapınız eğer ince ve küçük bir yapıya sahip ise yüz profiliniz olumsuz yönde etkileyecektir. Kişinin yüz profiline uygun olarak burun ile göz özellikle göz önünde bulundurularak çene büyütme operasyonları yapılmaktadır. Çene implantları yöntemleri ile alt ya da üst çene büyütmelerinin yapılması mümkün olacaktır. Çene büyütme operasyonu ile boyun bölgesinin de estetik açıdan düzeltilmesi mümkündür. İnce çene yapısına sahip olan bir kişinin burnunun normalinden daha geniş ya da ön tarafa doğru fazla çıkıntılı görünümüne sebep olmaktadır. İnce çene yapısı aynı zamanda da boyun bölgesinde dolgunluğa sebep olmaktadır. Diğer taraftan bakılacak olursa çok çıkıntılı çene yapısı ise burnun daha küçük görülmesine sebep olmaktadır.

Çene Büyültme Ameliyatı Planlaması Nasıl Yapılır?

Çene yapısının büyük veya küçük bir yapıya sahip olması ilk değerlendirmede ameliyat ile ilgili bir fikir verir. Daha sonraki işlemlerde ise çene ölçümleri yapılarak çenenin durumu hakkında ameliyat öncesi ayrıntılı bilgi edinilmelidir. Çene ve alt dudak arasındaki bulunan oluk derinliğin normalde alt dudaktan çeneye doğru çizilen hattın dört milimetre kadar gerisinde olmalıdır.

Çene bölgesi ve boyun arasındaki açı normalde tam doksan derece olmalıdır. Buna bakılarak boynun sınıflandırılması yapılmıştır.
Çene yapısı dışında diş yapısınında durumu oldukça önemlidir. Normalde alt çene bölgesindeki dişler ve üst çene bölgesindeki dişlerin arasında belirli bir ilişki bulunmaktadır. Üst kısımdaki dişler alt kısımdaki dişlerden yaklaşık 1-2 milimetre civarında önde veya aynı seviyede olmalıdır. Eğer üst veya alt çene dişlerinin bu mesafelerin dışında ise durumun ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Çene Büyütme Ameliyatlarında Anestezi Tipi Nedir?

Çene büyültme operasyonlarında uygulanan anestezi yöntemi sedasyon ya da lokal anestezi yöntemidir.

Çene Büyültme Ameliyatı İşlemi Nasıldır?

Çene ameliyatından sonra yatmaya gerek duyulmaz. Fakat 5-6 hafta kadar çenenin ani travmalara karşı korunması gerekmektedir. Çene ameliyatından hemen sonra bölgeye buz uygulanarak oluşabilecek morluk ya da şişliğin önüne geçilmeye çalışılır. Ameliyattan sonrasında ilk haftalarda çiğneme hareketleri, konuşma ve gülme ağrı yapabilir. Benzer biçimde çenenin uç kısımlarında uyuşukluk olmaktadır. Endişeye gerek yok uyuşukluk en fazla birkaç hafta içinde kendiliğinden geçecektir.

Çene Büyültme Ameliyatı Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Ağız iç kısmından ya da dış kısmından yapılan bir kesi ile gerek vücudun diğer başka bir yerinden alınacak kemikle ya da sentetik materyaller kullanılarak çene büyültme işlemi yapılmaktadır. Çene büyültme ameliyatı yaklaşık bir ya da bir buçuk saat civarında sürmektedir. Kullanılan sentetik maddeler ise medpor, silikon veya benzeri maddelerden oluşmaktadır. Sentetik maddeler veya kemik çene kemiğine tutturulur. Çene büyültme ameliyatından sonra en az iki gün basınçlı bandaj kullanmak gerekir.

Çene Büyültme Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Bütün cerrahi yöntemlerde olduğu gibi çene büyültme ameliyatında da risk ile komplikasyonlar görülecektir. Çene büyültme ameliyatı çok da zor bir ameliyat değildir.

Çenede Duyu Kaybı

Ameliyatın ilk günlerinde çenede duyu kaybı ile şişlik olacaktır. Dudakta hissedilen duyu kaybı en az iki üç hafta içinde normale dönmektedir. Eğer duyu kaybı uzun süre normale dönmemekte ise koyulan materyalin inceltilmesi veya yerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Üç haftadan uzun süre hissedilen duyu kaybı durumunda ameliyatı yapmış olan cerrahın bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Enfeksiyon

İlk birkaç hafta içinde enfeksiyon görülmektedir. Ameliyattan önce birkaç gün anti bakteriyel solüsyonlar kullanılarak gargara yapılmalıdır. Böylece enfeksiyon görülme ihtimali en aza indirilebilmektedir.

Çenede Serum ile Kan Toplanması

Çene büyültme ameliyatı sonrası dönemde çene büyütmede çeneye koyulacak materyalin iyi koyulması veya iyi koyulmasına rağmen ameliyat sonrasında travma görülmesi sonucunda materyalin yerinin değiştirilmesine bağlı 'simetri bozulması' olayı görülmektedir. Bu durumda ise koyulan materyalin yerinin tekrardan düzeltilmesi gerekmektedir.
" } ] }