{ "title": "Çene Çıkığı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-cikigi.jpg", "date": "21.01.2024 11:13:42", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Çene çıkığı, herhangi bir sebepten dolayı çeneyi birbirine bağlayan kaslarda bir çıkma meydana gelmesi durumudur. Çeneyi birbirine bağlayan kaslar, dişler ve bazı siniler vardır ve bunların hepsi birbiri ile etkileşim halindedir. Bu etkileşimde herhangi bir kopukluk meydana gelir ise bazı durumlar ortaya çıkmaya başlar. Esneme, gülme, bağırma, konuşma, yemek yeme, diş çektirme, herhangi bir travma durumu ya da kullanılan bir ilacın yan etkisi ile çene çıkması meydana gelebilir. Çene hareketlerinin zorlayıcı olması ya da sert cisimler ile zorlama sonucunda bu tür çene çıkması rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Ayrıca bu tür durumların yanı sıra çene çıkmasında sinirlerin çalışmasında ortaya çıkan bozuklukta etkileyebilir mesela stres gibi durumlar çene çıkmasına neden olabilir. Bu tür durumlar çene çıkmasına neden olur ve herhangi bir önlem alınmaz ise bu durum kendini bazı zor ve kötü sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Çene çıkması bazen basit bir rahatsızlık gibi görünse de kişide kalıcı hasarlar bırakabilecek bir rahatsızlık olma yönü de bulunmaktadır. Çene çıktığı zaman bazı belirtiler kendini göstermeye başlar ve bu belirtiler kendini göstermeye başladığı zaman hemen önlem alınmalıdır. Bu çene çıkığının belirtilerini beraber inceleyelim;

Çene çıkığı belirtileri nelerdir?
Yukarıda saymış olduğumuz maddeler eğer kendini gösterdi ise çenede çıkma meydana gelmiştir ve hemen önlem alınması gerekir. Çenesi çıkan kişi eğer o sırada bir şeyler yiyip içiyor ise hemen bu durumları bırakmalı ve çeneyi zorlayıcı hareketler yapmamalıdır. Kişi hemen sabit bir halde uzatılarak hiç vakit kaybetmeden bir doktor müdahalesi altında tedavi edilmelidir. Yapılan tıbbi müdahalenin ardından çenesi çıkan kişi ilaçlarını kullanmaya dikkat etmeli ve bu tür durumun yaşanmaması için kendine dikkat etmelidir. Müdahale ardından hasta olan kişi belli bir süre yemek yiyip içmemeli çenesi yoracak işlevlerden uzak durmalıdır. Çenesi çıkan kişi fındık ceviz gibi sert cisimleri yemeden uzak durmalı ve bu tür cisimlerin kabuklarını dişler ile kırmaktan uzak durmalıdır. Yiyeceği besinleri ön dişleri ile koparıp arka dişleri ile çiğnemelidir ve dişlerini çok fazla yormadan çene kaslarının hareketlerine dikkat etmelidir. Sakız gibi çene kaslarını çok hareket ettiren ve yoran cisimlerden uzak durmalıdır. Bu tür önlemler yapılmaz ise hasta olan kişinin çenesi tekrar çıkabilir ve daha tehlikeli ve kalıcı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu sebepten çene çıkması durumu yaşayan kişiler bundan sonra yaşamını daha dikkatli ve çene kaslarını yormadan devam etmelidir.
" } ] }