{ "title": "Çene Çıkması", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-cikmasi.jpg", "date": "19.01.2024 03:13:03", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Çene çıkması, tıbbi adı temporomandibüler eklem olan çene eklemi rahatsızlıkları aslında insanlarda yaygın olarak görülmektedir. Çene eklemi bozukluğu, alt ve üst çeneyi birleştiren bağın düzgün çalışmaması durumudur. Vücuttaki en karmaşık yapıya sahip olan bu eklem; lif, disk ve kemiklerden oluşur. Genellikle ağrılar çoğalmadan veya çene açılamayacak duruma gelmeden doktora gidilmez ve göz ardı edilir. Çene çıkığı hastalığı yaşayan biri olarak belirtileri fark ettikten sonra bu konuyu uzun süre araştırmıştım. Bu rahatsızlığın görüldüğü kişilerin geneli 20-40 yaş arası bayanlardır. Çene eklemi, çenenizi sağa sola hareket ettirebilme ve ağzınızı açıp kapatmanızı sağlar. Yani bu eklem sayesinde esner, konuşur ve çiğneyebiliriz. Çene çıkığı arkaya ya da öne doğru olabilir. Çıkık, çene ekleminin bir tarafında veya her iki kısmında da oluşabilir.

Çene çıkığının belirtileri nelerdir?

Birçok belirti ve işaretleri olan bu rahatsızlığı kesin olarak anlamak zordur. Ekseriyetle; kulak. Çınlaması, çene ekleminden ses çıkması, baş, yüz ve kulak ağrısı, ağız açıldığında kaymalar, kısıtlama veya ağrı hissetme olarak kendini belirtir. Çene yerinden fırlayacak, kilitlenecek ya da birbirine çarpacak gibi zannederiz. Yüzün bir tarafında şişme ve yüzde yorgunluk, göz çevresinde basınç, duyma problemleri ve baş dönmesi de belirtiler arasında yer almaktadır.

Çene çıkması neden olur?

Yaygın olarak bilinen nedenlerden biri diş sıkmasıdır. Genellikle sinirli ve stresli kişilerin daha çok uykularında yaptığı diş gıcırdatma ve diş sıkma, eklemde hasar ve dişlerde aşınmaya sebep olur. Çene eklemi, anatomisi gereği çeneye sınırsız hareket alanı sağlamaz. Dolayısı ile ağzımızı çok geniş açmak çene çıkığına yol açabilir. Kontrolsüz esnemek ve yemek yerken büyük lokma almaya çalışmak bunlardan bazılarıdır. Gerektiği gibi kapanmayan veya eksik dişler de çene çıkmasını tetikleyebilir. Çeneye gelen direk bir darbe, tırnak yeme, diş muayenelerinde çeneyi dinlendirmeden yapılan uzun süreli dental tedaviler, dudak ve yanak ısırma, sert gıdaların sıklıkla tüketilmesi gibi durumlar da yine çene eklemi problemlerinin başlamasına yol açabilir.

Önlem ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Çene eklemi rahatsızlıkları çok yönlü olup erken teşhis edilirse tedavisi oldukça kısa süreli ve kolay olur. Öncelikle, çene çıkığı rahatsızlığımız için uygun doktor seçimi yapılmalıdır. Diş hekimi, KBB veya Çene Cerrahı uzmanına başvurulmalı. Tedavi için ilk adım hastaları bu hastalıkla ilgili bilgilendirilerek atılmalı. Gerekli incelemeler yapılıp çene çıkması kesin olarak saptanmalı. Evde yapılabilecek kas egzersizleri, psikoterapi, fizik tedavi yöntemleri ve gece diş sıkmasını önlemek amacıyla alt çeneye takılan splintler tedavide önemli yollardan bazılarıdır. Çok fazla sakız çiğnemekten ve sert kabuklu kuru yemişleri dişlerimizle kırmaktan kaçınılmalı. Uyku pozisyonumuz yüzüstü olmamalı. Cerrahi müdahale gerektirmeden sadece fiziksel yaklaşımlar ve gerekli ilaç alımı ile de çözüm bulan bu rahatsızlık bazen de ciddi boyutlara ulaşabilir. İşte bu devrede çene ameliyatı gibi eklem içerisine yönelik müdahale gereklidir.
" } ] }