{ "title": "Çene Disk Kayması", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-disk-kaymasi.jpg", "date": "19.01.2024 17:32:02", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Çene Disk Kayması, İnsanların çenesinde oluşan birçok rahatsızlığın sebebi eklem kısmıdır. Çenenin eklem kısmında rahatsızlıkların oluşma sebebi ise eklemdeki diskin kaymasıdır. İnsan vücudunda bulunan bütün eklemlerde olduğu gibi çene kısmının eklemi de disk ile çalışır. Bu disk çene ekleminin hareket etmesini sağlayan, her iki tarafı da konkav olan kıkırdak bir yapıdır. Eklemlerin kıkırdak disklerine herhangi bir nedenle baskı uygulanması, bu kıkırdak diskin su kaybetmesine ve hacminin giderek küçülmesine neden olabilir. Bunların ardından diskte bulunan kıkırdak hücrelerinin kendilerini yenileme özelliği bulunmadığı için uygulanan baskı devam ederse çenede fonksiyon bozukluğu meydana gelebilir. Çene ekleminde fonksiyon bozuklukları, kazalar, darbeler, romatizma ve diş sıkmaları ile ortaya çıkabilir. Bu bölgede bulunan alt çenenin temel işlevleri çiğneme ve konuşma gibi basit hareketlerdir. Çene maksimum derecede açıldığı zaman çene eklemi iki farklı hareket yapmış olur. Bu hareketler basit menteşe hareketleri, öne doğru kayma hareketi ve rotasyon hareketleridir.

Çene eklemi fonksiyonu bozulduğunda oluşan belirtilerin klasik olarak görülen bir üçlemesi vardır
Bu durumda oluşan, sabah erken saatlerde kendini gösteren ağrı, insanın gece boyunca, uyuyor iken farkında olmadan dişlerin sıkılmasından kaynaklanır. Bu durum çene kaslarında ağrıya neden olur. Günün ilerleyen saatleri içerisinde kendisini gösteren ağrı türü ise çene ekleminin hareketlerinden kaynaklanır. Genel olarak çene ekleminin içerisinde oluşan bir soruna bağlıdır. Bu eklem ağrısı hareketlere oranla şiddetlenir, azalır ve devamlıdır. Çene kaslarında meydana gelen ağrıda stresle artar ve düzenli aralıklarla gelir.

Çeneden Gelen Ses: Çene ekleminden gelen sesin şekline göre de nedeni hakkında bilgi verebilir. Çene hareketi sırasında tek bir klik sesi geliyor ise bu genellikle toplumun yarısında görülen zararsız bir sestir ve kendiliğinden geçebilir. Eğer ağız hem açılırken hem de kapanırken ses geliyor ise bu ses yer değiştiren yani öne doğru kayan eklem diskinin ağız açılıp kapanırken sıkıştırılması sonucunda oluşur. Eklem kısmından daha sert sanki çatlar gibi ses geliyor ise bu durum, eklem yüzeylerinin ezildiğinin, yumuşaklığını yitirdiğinin ve eklemde dejenerasyon başladığının habercisidir.

Kısıtlı olan çene hareketi ise çenedeki eklem diskinin geri dönüşü olmayan bir şekilde öne doğru çıktığının, eklemlerin yapışıklığı, eklem kireçlenmelerinin ve elmacık kemiği kırıklarının habercisi olabilir.

Tedavi: Çene ekleminde oluşan sorunlar, görüldüğü gibi sadece disk kaymasından oluşmaz. Bu rahatsızlıkların tespiti, gelişimi, planlanması ve tedavisi açısından insanları çok karmaşık bir durum içerisine sokar. Bu rahatsızlıklara tanı için karşılaştırmalı eklem garfileri, manyetik rezonans görüntülemeler veya bilgisayarlı tomografiler gerekebilir. Tedavi yöntemleri ise ilaç kullanımı, fizik tedavi dersleri, eklemlerin kapalı olarak yıkanması veya açık eklem cerrahisi gibi birden çok çeşitten oluşur.
" } ] }