{ "title": "Çene Eklem Ameliyatı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-eklem-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 05:07:46", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "
Çene Eklemi Ameliyatı, Çene eklemi tıp dilinde en yaygın olarak temporomandibuler (TME) adıyla bilinmektedir. Çene eklemlerinde gözlemlenen zorlanmalar, aşırı yüklenmeler ile soğuk, sıcak besinlerinin tüketilmesi bu sorunun ortaya çıkmasına sebep olabileceği gibi doğumdan itibaren doğuştan gözlemlenen çene eklemi rahatsızlıkları meydana gelebilmektedir.

Üst kısmında bulunan kafatası kemiğinin (Temporal kemik denilmektedir.) kısmı ile alt çene kondil (Tıp literatüründe mandibula denilmektedir) kısmı arasında oluşan, iç kısmında bir eklem kıkırdağı olan menisküs ile kapsülü ve çevresinde de kas dokuların yer aldığı yapıdır. Bu bahsettiğimiz kas dokularının diğer adı ise çiğneme kaslarıdır.

TME'de oluşan rahatsızlıklara Costen sendromu olarak da adlandırılır. Bu rahatsızlıklar kronik ya da akut bir ağrıya sebep olurlar. Ekseriyetle eklem iltihabının oluşması ya da çiğneme kasları sebebiyle meydana gelen bir grup problemlerin genel adıdır.

Çene kemiği rahatsızlığı için tedavi yöntemleri ve ameliyat

Tedavide cerrahi müdahale gerektirmeyen, koruyucu ve önleyici birtakım yöntemler daha önemlidir. Cerrahi müdahaleden önce bunlara ağırlık verilir. Birtakım alışkanlıkların düzeltilmesi, dikkat edilmesi ve ilaç tedavisinin kontrollü bir şekilde yapılması ile daha etkili bir sonuç alınması mümkündür. Hastaların belirtmiş oldukları şikâyetlerin çözümü noktasında ekseriyetle %80 oranına kadar çözüm yolu olarak bu tedavi yöntemleri uygulanır, cerrahi bir operasyon düzenlenerek yapılan ameliyatta ise genellikle en son tercih edilen seçenekler arasındadır. Çene kemiği ameliyatının yapılması ne Uzman hekimler tarafından önerilen bir durumdur ne de hasta bu durumdan hoşnut olur. Ayrıca ameliyat olan hastalarında rahatsızlığının giderilmesi doğrultusunda yaklaşık olarak %50 için ilerlemelerin yaşanması da ameliyat gerçekleştirmenin tercih edilmemesindeki en büyük etkendir.

Çene kemiği ameliyatının yapılması

Yapılan ameliyatlarda kapalı olan yöntemlerin aksine açık bir şekilde gerçekleştirilen çene eklem cerrahisi operasyonu uygun ameliyathane şartlarında yapılmaktadır. Bu yöntem kullanılacak ise çene kemiği ameliyatı için genel anestezinin uygulanması gerekmektedir.

Yapılacak olan çene kemiği ameliyatlarında eğer hasta dişlerinde meydana gelen oklüzyon bozukluklarını düzeltmek istiyorsa ve çenesinde dişlerinin alt ve üst kısımlarının birbirine doğru bir biçimde temas ettiremiyorsa bu durum hem eklem şikâyetlerine sebep olabileceği gibi hem de hastanın çiğneme fonksiyonlarını kısıtlayacağı için ameliyat yapılması gerekebilir. Bu rahatsızlığı düzeltebilmek adına hastaya ortodontik bir düzeltme yönteminin uygulanması veya hastanın çene kemiği rahatsızlığı sebebiyle cerrahi bir müdahale yapılarak birtakım operasyonlar geçirmesi ve ameliyat olması gerekmektedir. Ancak bu şekilde çene eklem rahatsızlığı ve dişlerinde meydana gelen bozukluklar düzeltilebilir.

Çene eklemi ameliyatı için kognitif davranışlarda görülen bozukluklar nedeniyle ameliyat yerine hastaya psikoterapi yöntemi sayesinde davranışlarında eklem ağrılarını tetikleyecek durumları ortadan kaldırmak adına ameliyatın uygulanması yerine bu yöntem kullanılabilir. Ancak bu yöntemin de kullanılabilmesi için alanında Uzman bir psikiyatri doktoruna görünmek şarttır.

Hasta uyku sırasında iken bilinçsiz bir şekilde çene hareketleri de sergileyebilir. Bu durum hastanın farkında olmadan yaptığı bir durum olmasıyla beraber bir an önce tedavi edilmesi de gerekebilir. Geç kalınması olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu sebepten ötürü hastanın yakınlarının uyku sırasında böyle bir durumu tespit etmesi gerekir. Çevresinde çene eklemi rahatsızlığı görülen bireylere karşı özellikle de gece uyku sırasında yapmış olduğu bu durumu hastanın kendisine ve Uzman bir doktora söylemesi gerekir. Bu konuda hasta yakınlarının da duyarlı olması gerekir. Bu çene eklemi rahatsızlığı ortadan kaldırmak adına da EMG yöntemi kullanılır. Böylece tıp dilinde gece biofeedback adı verilen rahatsızlık ortadan kaldırılmış olur.
" } ] }