{ "title": "Çene Eklemi Kayması", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-eklemi-kaymasi.jpg", "date": "20.01.2024 03:15:36", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Çene Eklemi Kayması; bu rahatsızlığı iyi anlayabilmek için çene ekleminin yapısını kısaca bilmek gerekir. Çene eklemi, dış kulak yolunun hemen önünde yer almaktadır. Kafa kemiklerinden oluşan eklem çukurcuğu ile alt çene kemiği arasındaki ekleşmeden oluşur. Bu eklemleşmede, disk olarak adlandırılan eklem yastıkçığın özel bir yeri vardır. Bu disk ağız hareket ederken iki eklem yüzeyinin uyumunu sağlamaktadır. Yastıkçık bir papyona benzetmek mümkündür. İnce olan orta kısmı damar ve sinir içermez, rahatsızlıklarda asıl bozulan kısım burasıdır. Bu eklemi bağlar ve kaslar çevreler. Bu bölgedeki rahatsızlıklar genelde birbirini etkilemektedir. Çene ekleminin boyun omurları ve dişlere olan yakınlığı nedeni ile bu bölgedeki herhangi bir bozukluk çene eklemini etkileyecek kaymalara neden olabilmektedir.

Çene Eklemi Çalışma Şekli; Ağız açılımının ilk bir santiminde, alt çene kemiği önce dönme hareki gerçekleştirir, daha sonra öne doğru kaymaya başlar. Çene eklemi soluk alıp verme, çiğneme, yutma ve konuşma sırasında sürekli hareket etmektedir. Normal bir birey bu eklemi günde ortalama en az 1500 yaklaşık olarak en fazla 2500 kez kullanmaktadır. Alt çenenin hareketleri, çene ve boyun kaslarının ortak hareketi ile oluşmaktadır. Alt çene kemiği öne, yanlara, aşağı ve yukarı doğru hareket edebilmektedir. Bu düzenin bozulması yolunda gitmeyen ve hatta çene kaymasının habercisi olabilir.

Belirtileri; Çene kaymasının görüntüsü her zaman belirgin olmamaktadır. Bazen hasta kişi bile bu durumdan emin olamayabilir. Belirtileri genelde şu şekilde kendini gösterebilmektedir.

Konuşmada zorluk çekiliyorsa, ağız tam kapatılamıyor sa. Alt ve üst dişlerin birbirlerine alışıla gelmiş bir biçimde denk gelmiyorsa. Çene öne doğru çıkıksa ağız hareketinden artan çene ağrısı oluşuyorsa, nefes almakta kişi zorlanıyorsa bu belirtiler çene kayması belirtileri olabilir.

Nedenleri, Doku, Kas ve Eklem Sorunları; Bazı bireylerin çene eklemleri doğuştan genetik olarak kaymaya meyilli olmaktadır. Eklem oyuğunun yeterince derin olması etkenlerden biridir. Ayrıca kasların çok gergin ya da zayıf olması da çene kaymasını tetikleyen unsurlardır. Bunların yanında bağ ve doku rahatsızlıkları da çene kaymasına zemin hazırlayabilir.

Diş Problemleri; Yıpranmış, eksik ya da gerektiği gibi kapanamayan dişler yanlış noktalara uzun süreli baskıya neden olarak çene kaymasına neden olabilir.

Yaralanma; Çeneye alınan darbeler çene kemiğinin ekleminin ayrılarak kaymasına neden olabilir. İş kazaları, trafik kazaları ve spor yaralanmaları ve yumrukla alınan darbeler çene kaymalarına neden olabilmektedir.

Ağzı Geniş Açmak; Çene anatomisi ve eklemlerin oturduğu yuvalar çeneye sınırsız bir hareket alanı vermez. Geniş açılan ağızlarda eklem pozisyonu kayabilir. Buna etki edenlerin başında ağza büyük lokmaların alınmasının yanı sıra diş tedavileri esnasında, anestezi, esneme, kusmak ve hastalık nöbetleri gelmektedir.

Tedavisi, El ile Oturtma; Doktor dış kuvvetlerle aniden kayan çeneyi el marifeti ile yerine oturtmaktır. Bu işlem yapılması esnasında çene kasları uyuşturucular veya kas gevşeticiler şırınga edilebilir. Nadiren cerrahi müdahale yapılabilir.

Barton Sargısı; Çene olması gereken yerine oturtulduktan sonra çenenin hareketini sınırlamak için barton sargısı işlemi yapılabilir. Başın üzerinden ve enseden tam tur dönen bez desteklerle çene sabit tutulur. Barton sargısı Amerikalı bir hemşire olan, Clara Barton tarafından ilk defa uygulanmıştır. Clara Barton aynı zamanda Amerikan kızıl haçın kurucusudur.

Cerrahi Müdahale; Sık sık çene kayması yaşayan bireylerde mutlaka cerrahi müdahale düşünülmelidir. Bu ameliyatların birçok çeşidi olmasıyla birlikte, genelde çene eklemindeki bağ dokular kısaltılarak çene sağlamlaştırılır.

Yapılması Gerekenler, Dinlenme; Çene kayması yaşayan kişilerin altı hafta boyunca ağızlarını geniş açmamaları gerekir.

Yemek; Yemek yerken küçük lokmalar ve dilimler halinde ağza alınmalı. Beslenme konusu biraz sıkıntılı olabilir.

Esneme; Esneme esnasında çene altı elin yumruk şekline getirerek çene altından desteklenerek ağzın aşırı açılmasına engel olmak.

Buz; Buz tedavide şişme ve ağrının hafiflemesine ve tedavi sürecinin hızlanmasına faydalı olabilmektedir.
" } ] }