{ "title": "Çene Eklemi", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-eklemi.jpg", "date": "20.01.2024 03:31:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çene eklemi, kulakların önünde yer alan, alt çene kemiğiyle şakak kemiğinin arasındaki, bu iki kemik arasında eklem diskini içeren, çift taraflı, farklı yönlere hareket eden bir eklemdir. Tıpta bu eklem temporomandibular eklem olarak tanımlanır. Çene ekleminde çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Genellikle bunun sebepleri tam olarak belirlenemez. Çene eklemi sorunlarının yaşanmasının sebepleri arasında esnemede ağzın fazla açılması, diş tedavilerinde ağzın uzun bir süre açık kalması, çeneye binen yüzük fazla olması, sinirli olunduğu zaman, stresli olunan zamanlarda dişlerin fazla sıkılması gibi etkenler olabilir. Günlük yaşamdaki alışkanlıklar çene eklemi sorunları yaşanmasına neden olabilir ve bunun belirtileri hemen fark edilmeyebilir. Ayrıca çeneye alınan darbeden sonra, anormal çene hareketi sonucunda ağzın kilitlenmesi gibi bariz etkenlerde bunda rol oynayabilir. Bu etkenlerin dışında çene eklemi tümörleri, ağızdaki uygunsuz diş protezleri, çiğneme kaslarındaki istem dışı kasılmalarda çene eklemini etkileyebilir. Depresyon, üzüntü, stres, vücuttaki artrit gibi hastalıklarda çene ekleminde sorun yaşanmasına yol açabilir. Çene eklemi sorunları toplumda her 10 kişiden birisini etkilemektedir. Ancak hastaların çoğunluğu bunu hemen fark etmeyebilir.

Çene ekleminin yapısı ve fonksiyonları

Çene eklemi kendine özel hareket kabiliyetine sahiptir. Bu yapısı nedeniyle kayma hareketi, ileri ve geri hareket, kısıtlı derecede dönme hareketi yapabilen vücudumuzdaki tek eklem olduğu söylenebilir. Hem bulunduğu yer itibarıyla hem de yapısı gereği çevrede dişlerle, çiğneme kaslarıyla ve bazı dokularla etkileşimdedir. Bu nedenle çevre doku ve organlardaki sorunlarda çene eklemini etkileyebilir.

Çene eklemi rahatsızlıkları belirtileri nelerdir?

Çene eklemi sorunları çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Bunların sebepleri genellikle tespit edilemez. Vücudumuzdaki önemli eklemlerden biri olan çene eklemi sorunları kişilerin yaşam kalitesini bozar. Alt çenede yaşanan rahatsızlıklar özellikle konuşma ve çiğnemede sorun yaşanmasına neden olur. Çenenin en fazla açık olduğu pozisyonda, çene eklemi iki değişik hareketi yapar. Bunlar basit menteşe hareketi ile öne doğru kayma şeklinde yapılan rotasyon hareketidir. Çene eklemi ağızda normal pozisyon dışında sapmaya neden olursa, çiğneme kaslarında spazm oluşabilir. Çene eklemi fonksiyonlarında bozukluk olursa, hastaların hissettikleri arasında ağrı, çene ekleminden ses gelmesi ve çene ekleminin hareketlerinde kısıtlılık olması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Çene ekleminden ses gelirse, buna eşlik eden ağrı, çenede açık ya da kapalı durumda kilitlenme, fonksiyon bozukluğu gibi belirtilerde değerlendirilir. Bu belirtiler bulunmuyorsa, çeneden ses gelme sorunu tedaviyi gerektirmez. Çünkü tedavide amaç sesin ortadan kaldırılması değil, hastanın yakınmalarının giderilmesidir. Çene cerrahisi tarafından ses sorunu giderilse de yeniden ortaya çıkabilir.

Çene ekleminde herhangi bir rahatsızlık olursa, bu direkt ağız açıklığını etkileyebilir. Ani ve şiddetli ağrı, elem kıkırdağında öne kayma, yerine oturmama gibi sorunlar yaşanabilir. Eğer çene eklemi çıkarsa, bu durumda ağızda açık kalır. Çene eklemi bulunduğu konum sebebiyle çevredeki çiğneme kaslarındaki sorunlardan da etkilenmiş olabilir. Bu durumda da ağız açıklığı etkilenebilir.

Çene eklemi rahatsızlıklarında hastalarda kulak ağrısı sorunu da yaşanabilir. Kulaklarla yakın komşuluğu bulunduğundan, çene eklemi rahatsızlıkları hastalar tarafından kulak rahatsızlıklarıyla karıştırılabilir.

Çene eklemi rahatsızlıkları tedavi edilir mi?

Tedavide öncelikle temel yöntemler tercih edilir. Bunlar çene eklemindeki sorunları gidermediği takdirde, ileri aşamada gerekirse cerrahi tedavi uygulanır. Öncelikle hastalara ilaç tedavisi, splint ya da gece plağı uygulaması, fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Bunlar yeterli olmazsa eklem yıkaması, eklem içi enjeksiyonlar ve atroskopi gibi yöntemler uygulanır. Hastalarda düzelme olmadığı takdirde, açık çene eklemi ameliyatı yapılabilir. Özellikle tümörlerde ve çene ankilozu sorunlarında ameliyat gerekir. Çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisi türüne, şiddetine bağlı olarak yapılır.
" } ] }