{ "title": "Çene Geriliği", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-geriligi.jpg", "date": "20.01.2024 16:31:11", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çene geriliği, çene ekleminin fonksiyonlarını bozan ve yüzdeki genel görünümü olumsuz etkileyen bir sorundur. Çene eklemi denilen yapı dış kulak yolunun ön kısmında bulunur. Kafa kemiklerinin meydana getirdiği eklem çukurcuğu ve alt çene kemiğinin arasındaki eklemleşme çene eklemini oluşturur. Eklemleşmede eklem diskinin ayrı bir yeri bulunmaktadır. Disk ağız hareket ettiğinde iki eklem yüzeyi arasında uyumu sağlar. Eklemin çevresini bağlar ve kaslar çevirir. Bunlardan herhangi birinde olan bozukluk bir diğerinin olumsuz etkilenmesine neden olur. Ayrıca boyun omurları ve dişlerle yakın mesafede olan çene eklemi bunlardan kaynaklanan bozukluklardan da kolayca etkilenir. Çene geriliği sorunu ise alt çenenin üst çeneye nazaran önde durması ya da üst çenenin alt çeneye göre geride olmasıdır.

Çene eklemi ağız açılımında ilk aşamada önce dönme hareketi yapmakta, ardından öne doğru kaymaktadır. Yutma, çiğneme, konuşma, nefes alma ve verme gibi eylemlerde sürekli şekilde hareket halinde olur. Bir insanın normalde günde 1500-2000 kez çene eklemini kullandığı bilinmektedir. Ancak çene kullanımı doğru şekilde yapılmalıdır. Alt çene hareketlerini boyun ve çene kaslarıyla birlikte ortak yapar. Hareketi yukarı, aşağı, öne ve yanlara olacak şekildedir. Eğer bu düzen bozulursa, çene ekleminde bazı sorunların olduğu anlaşılır. Çene geriliği de çene hareketlerinde kısıtlamaya neden olabilir.

Çene geriliği neden olur?

Çene geriliği alt çenenin üst çeneden önde olması ya da üst çenenin alt çeneden geride olması durumudur. Bu şekilde çene geriliği söz konusu olduğunda, alt ve üst çene dişleri daha çok ön dişlerin arasındaki temas azalır. Çenenin alt kısmı öne doğru çıkık olur. Çene geriliği daha çok dişlerini gıcırdatan, aynı zamanda çene eklemi oldukça hareketli olan kişilerde görülür. Bu durum başında öne doğru gitmesine yol açar. Özellikle genel bağ gevşekliği sorunu olan, kaslarında zayıflık olan kişilerde, bu duruş bozukluğunun oluşmasına meyil artar. Bu durumda başa, boyun ve yüz kaslarına binen yük oldukça artar ve bu yapılarda yorgunluk olur. Bu pozisyonda dikkat edilmesi gerekenler ise;
Çene geriliği nasıl düzeltilir?

Çene geriliği sorunu olan hastalara çene ameliyatı yapılabilir. Çene estetiği kapsamında yapılan bu ameliyatlar alt ve üst çeneye ayrı ayrı yapılabileceği gibi, her iki çene kemiğine de uygulanabilir. Operasyon genel anestezi altında yaklaşık 1,5-3 saat içinde tamamlanır. Geride olan çene kemiği olması gereken konumuna getirilerek, çene geriliği sorunu düzeltilir. Bu hasta gruplarına daha önceden ortodonti tedavisi uygulanır ve dişlerdeki sorunlar giderilir. Alt çene küçük ve geride olduğunda, çene kemiği kesilir ve öne doğru alınır. Ortaya çıkan aralık kısma ise kemik dokusu yerleştirilir. Bu alanlar vücut yapısına uyum sağlayan titanyum plaklarla, vidalarla sabitleştirilir. Eğer alt çene önde olur fazla gelişirse, kemik dokusu kesilir ve alt çene olması gereken pozisyonuna getirilir. Bu operasyonda dişlerin bağlanmasına gerek kalmaz ve beslenme sorunu da yaşanmaz. Hastaların konforlu bir iyileşme dönemi olur.
" } ] }