{ "title": "Çene İltihabı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-iltihabi.jpg", "date": "20.01.2024 12:58:33", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Çene İltihabı, Bulaşıcı, kokuşmuş inflamatuar sürede çene kemiği bütün yapısal bileşenlerini yakalayarak osteonekroza neden olmaktadır. Çene iltihabı genel semptomlar yani (Sıcaklık artışı, halsizlik, titreme) ve yerel belirtiler eşlik etmektedir. (Diş hareketliliği, ağrı, ağız açıklığı, yumuşak dokularda iltihap infiltrasyon, nöbetler, fistül ve apse oluşumunu kısıtlanmasıdır.) Çene iltihabı çalışma hemogram, klinik ve radyolojik yöntemlere dayalı teşhis edilmektedir. Çene iltihabı tedavisi seguestrectomy, antibakteriyel, enfekte dişlerin çıkarılaması, detosifikasyon terapisi, subperiostal apse drenajı içermektedir. Çene iltihabı maksillofasiyal bölgenin kronik inflamatur bir rahatsızlık türüdür.

Çene İltihabı Sınıflandırılması

Çene ile kaynakların enfeksiyon iltihap mekanizması göz önünde bulundurulduğunda (Çenenin doğrudan zararla ilgili) travamtik ve (Uzaktan kan dolaşımına başka cephelerden enfeksiyon açıklamasına ilişkin), diş patolojisi ile ilgili hemotojen ve odontojenik olarak ikiye ayrılmaktadır. Çene inflamasyonun klinik seyri ve doğası gereği, subakut veya akut kronik olmaktadır.

Çene İltihabı Neden Olur?

Çenenin odontojenik olarak (Stomatogenny) iltihabı bulguların yüzde yetmiş beş ya da sekseninde görülmekte olan patolojiler en yaygın çeşididir. Kural ise gelişen çürük, alveolit, pulpitis, diş granülom, periodontitsi, fırça dişleri, perikoronaritom, etiyolojik ile ilgili çene iltihabı gelişmektedir. Çene kemiği içinde oluşan enfeksiyon bu penetrasyon enfekte hamuru ile diş kökü yoluyla gerçekleşmektedir. Çene iltihabı genelde böbrek yetmezliği, kan bozuklukları, karaciğer hastalığı, artrit ve romatizma ile görülmektedir.

Çene İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Çene kemiği akut iltihabı ortak belirtileri birden ortaya çıkmaktadır. Bu ateşli değerler ise vücut ısısında artış, titreme, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, uyku düzensizliği gibi belirtilerdir. Enfeksiyondan dolayı olan nedensel diş ağrısında kişi endişe duymamalıdır. Hissedilen ağrı kulak, göz çukurları içinde hissedilmektedir. Tipik çenelerin subperiosteal apse oluşması akut iltihab için admaxillary, phlegmonous adenitis apselerin oluşumu. Üst çene bölümündeki yaygın iltihap odontojenik maksiiler selülit, sinüzit ve göz yuvaları karmaşık almaktadır.

Çene İltihabı Tanısı Nasıl Konulur?

Akut fazla olmasa bile çenenin iltihabı açıklanmamış radyografik kanıtalr, klinik, hastalık ve laboratuvar sonuçlarına bakılarak dental cerrahı ya da travma uzmanı teşhis etmektedir. Çene akut alitihabında pürülan periostit akut ile peridontitis iltihaplanan çene kistleri, çeneyi (Tüberküloz, frengi, aktinomikoz) çene tümörleri ve spesifik lezyonlar ile ayırt edici tanı gerektirmektedir.

Çene İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene iltihabı tedavi yönteminde uygulanan yöntem oldukça karmaşık yerel ve ortak faaliyetleri oluşturmaktadır. Sanitasyon enfeksiyonu, diş çekimi, travmatik (PECVD, CVD) ateşli, silah yaralanmaları ile enfekte odontojenik yardımıyla çene iltihabı görevi öncelikle birincil olan pürülan odak noktası ortadan kaldırılmalıdır.
" } ] }