{ "title": "Çene İmplantı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-implanti.jpg", "date": "20.01.2024 09:25:45", "author": "erhan aydar", "article": [ { "article": "
Çene İmplantı: Yüzde görsel anlamda denge sağlamak amacıyla zayıf olan çene yapısının güçlenmesi için estetik çene cerrahisi uygulanmaktadır. Çene büyütme operasyonu sırasında hastanın diş yapısı normal ise hasta normal bir çene yapısına sahipse genellikle çene implantları uygulanır. Çene implantı, çene kemiğinin üzerine yerleştirilir ve hastaya uygun bir implant kullanılarak çenenin büyütülmesi işlemi gerçekleştirilir. Hastanın çene yapısının çok fazla zayıf olmaması, çene ile diş yapısının normal olması halinde hasta için çene implantı uygulanması doğru seçenektir. Diğer tüm implant ameliyatındaki gibi bu ameliyatta da hastanın sağlık durumunun iyi ve bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekmektedir.

Çene İmplantı Ameliyatında Uygulanan Yöntemler ve Avantajları

Yapılan bu ameliyatlarda uygulanan çeşitli yöntemler vardır. Boyutları, şekilleri ve malzemeleri farklı olan implantlar bulunmaktadır. Ameliyat sırasında hasta ve istenilen sonuç için en uygun implant kullanılmaktadır. İmplantın yerleştirilmesi esnasında çenenin alt kemiğinin üstünde ciltten ya da ağzın iç kısmından bir kesi yapılmaktadır. Ardından implant nereye yerleştirilecek ise o kısma gerekli büyüklükte bir oluşturulmaktadır. İmplant yerleştirildikten sonra kesinin dikiş yoluyla kapatılma işlemi gerçekleştirilir ve ameliyat son bulur. Ameliyatın ardından oluşan olağan şişliklerin yanı sıra implantın sabit olarak kalması amacı ile çoğunlukla bantlar kullanılmaktadır.

Çene implantının avantajları ise şunlardır
Hastaların bilmesi gereken en önemli şey hastaların bazıları için farklı cerrahi yöntemlerin daha uygun olmasıdır. Hastanın çenesi çok fazla zayıf ise veya hastanın çenesini kullanımı aktif değil ise çene kemiğinin ileri alınması daha uygun bir seçenektir. Uygulanan bu işlemler çenedeki kemiğin kesilmesi ile yapılıp, normalden fazla bir sürede iyileşme görülse de bu yöntem ile mümkün olmayan sonuçlar görülebilmektedir.

Çene İmplantı Ameliyatında Meydana Gelebilecek Risk ve Komplikasyonlar
Çene İmplantı Ameliyatlarında Hastanın İyileşme Süreci

Hastanın iyileşme süreci hastaya hangi yöntemin uygulandığına ve hastaya aynı zaman içerisinde farklı ameliyatların da uygulanıp uygulanmadığına göre değişebilmektedir. Genel olarak hastaya sadece çene implantı ameliyatı uygulanmış ise hasta aynı günün akşamında evine dönebilmekte ve kolaylıkla hareket edecek duruma gelebilmektedir. Bunun yanı sıra, hastanın alt dudağında ve çenesinde aynı diş çekiminin ardından olduğu gibi bir uyuşukluk devam ediyor olacaktır. Bu uyuşukluk ameliyatın ertesi günü genellikle yok olmaktadır ve hastanın çenesinde hafif bir şişlik ile sızı olabilmektedir. Hastaya duruma göre doktoru tarafından bazı antibiyotikler ile ağrı kesici ilaçlar verilmektedir. Bunun yanı sıra, hastanın ağır hareketler yapmaktan kaçınması doğru bir davranış olmaktadır. Cerrahi müdahalenin ardından doktor çene implantının kaymaması ve yerinde sabit durması için bant veya sargı kullanılabilmektedir. Şişlerin daha erken inmesi için hastanın başını dik vaziyette tutması gerekmektedir. Kesinin ağız içinden yapılmış olması halinde doktor hastaya katı gıdalardan uzak durmasını söyleyebilmektedir. Ayrıca hastanın yemeklerin ardından ağzını temiz tutması da dikişlerin temiz kalması için önemlidir.

Cerrahi müdahale hem hastanın hem de doktorun ortak kararına göre lokal ya da anestezi ile yapılabilmektedir. Hastaya yerleştirilecek olan implantın yoğunluğuna göre hastada bir süre gerginlik hissinin oluşmasına sebep olabilmektedir ve bu gerginlik hissi cerrahi müdahalenin ardından hastayı olası ağrılardan daha fazla rahatsız etmektedir. Cerrahi müdahalenin ardından olası ağrılar için hastaya birkaç günlüğüne ağızdan alınan ağrı kesiciler verilmektedir.
" } ] }