{ "title": "Çene Kası Şişmesi", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-kasi-sismesi.jpg", "date": "19.01.2024 22:01:44", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Çene kası şişmesi, alt ve üst çeneyi birleştiren bağın düzgün şekilde, çalışmaması eklem bozukluğunun habercisidir. Yüzümüzdeki çene kasları, vücudumuzdaki en karmaşık yapılı eklemlerdir. Çenenin öne arkaya, sağa ve sola hareket etmesini sağlar. Çene kası şişmesinde hasta öncelikle bunun farkına varmayabilir. Öncelikle şiş olan bölge çok belirgin olmaz, her geçen gün ağzını açamadığını fark eden hasta çene hareketinin kısıtlanması ve ağrıması sonucu farkına varır. Çene kası lif, kemik ve diskten oluşmakta olan karmaşık bir yapıdır. Gerektiği şekilde çalışmaz, ise ortaya çıkan çene eklem kası rahatsızlığı olarak ortaya çıkar. Bu rahatsızlık sonucu çene kası şişmeye başlar ve hasta çektiği ağrı ile çenenin hareketsiz kalmasında güçlük çeker. Çene eklemi bozukluğunun birçok belirtisi ve işareti vardır. Hasta olan kişinin hemen bir diş hekimine gidip muayene olması gerekir. Yapılan muayenede gerek görülür ise doktorunuz, film isteyerek tıbben müdahale olup olmayacağını size anlatır. Hastanın bu yaşadığı sorun nereden kaynaklı olduğunu araştırmak gerekir. Çene kası şişmesi sonucu altında hangi nedenli bir hastalık oluştuğunu, diş hekimi tarafından araştırılıp karar verilerek gereken tedaviye başlanılmalıdır.

Çene kası şişmesi nasıl tedavi edilir?

Çene eklem rahatsızlıkları ve ayrıca kasın şişmesi durumunda öncelikle hasta oldukça sıkıntı çeker. Tedavi yöntemi olarak doktorun size tavsiye edeceği yöntemler ile hasta yardımcı olabilmelidir. İlk istenilen röntgen filmi olacaktır buna göre değerlendirilerek tedavi başlatılır. Doktorunuz size çenedeki kasın şişmesi sonucu ödem oluşmaması için ve iltihaplar oluşmasın diye kas gevşetici ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar vererek tedaviyi başlatır. Doktorun önerisine uyan hasta daha çabuk sağlığına kavuşur. Yapmanız gereken çene kasını rahatlatacak hareketler yapılmalıdır. Hafif ısı uygulayarak masajlar yapılması çeneye oldukça iyi gelen yöntemlerden biridir. Kişiye özel olarak yapılan dişlerin ağız içine takılarak çene sıkma ve gıcırdatmayı amaç önlemektir. Çene kası şişmesi böylelikle ödem oluşmadan engellenmiş olup önüne geçilmiştir. Bu işlemler sonucu hasta stresten uzak tutularak sakin bir ortamda olmalıdır. Çene kası şişmesi durumunda uygun olan tedavi yöntemleri olumsuz olur ise hastanın çene kası şişliği indikten sonra gerek görülürse ameliyat olunabilir.

Çene kası şişmesi neden kaynaklanır?

Çenedeki eklem rahatsızlıklarının sebep olarak tam anlaşılmayan, nedenler altında yatan bazen küçük bir sıkıntı olan basit sorunlardır. Çene içerisinde oluşan tümörler ilaç yardımı ile ortadan kaldırılabilir. Fakat ilaç tedavisi sonuç vermez ise ameliyat olunabilir. Bunların yanı sıra trafik kazalarında alınan darbelerle oluşa hasarlardır. Çenedeki hasar boyutu ne ölçüde ise kasın şişmesi hatta yırtılması söz konusu kazada ciddi, hasarlar oluşmuştur böylesi durumlarda ancak ameliyatla sonuçlanır. Ayrıca yapılan protezlerde tam uygulanmamış ise çenedeki rahatsızlıklara sebeptir. Ağız içinde oluşan enfeksiyonlar ise tam anlamı ile çene ve kaslarını oldukça etkileyerek yaşanılan problemlere dahildir. Sağlıklı kalabilme adına önce stresten uzak kalmak sonra düzenli diş kontrol muayenelerini yaptırmak gerekmektedir.
" } ] }