{ "title": "Çene Kayması Ameliyatı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-kaymasi-ameliyati.JPG", "date": "21.01.2024 16:09:50", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Çene kayma ameliyatı; Çene kayması özellikle eklem bölgesinde sorun olan kişilerde sıklıkla karşılaşılan bir tablodur. Çene kayması çoğunlukla yüzde asimetriye neden olmaktadır. Bu asimetrinin nedenlerini araştırırken sadece dışarıdan bakarak muayene etmek doğru değildir ve anlaşılmayabilir. Her iki eklem bölgesinde kaymaya neden olacak hiperplazi olarak adlandırılan fazla kemik dokusu var mı ya da yok mu diye röntgen çektirip filmleri incelenir. Eğer bu tarz yok ise o zaman iskeletsel olarak nasıl çözümleneceğine odaklanılmaktadır. Burada hastanın muayene bulgularına göre çeneye müdahale etmek gerekir. Nitekim de alanında Uzman bir hekime gidildiğinde de bu şekilde teşhis edip çene kayması var ise ameliyat edecektir.

Çene kayması ameliyatı nasıl yapılmaktadır; Çene kayması ameliyatında her iki faktör bulunmaktadır birincisi estetik görünüm ikincisi ise çene kayması fazla olan bir kişide dişlerin birbiriyle olan ilişkisinin bozulmuş olmasıdır. Genelde de bu iki sorun birbirine geçmektedir. Çene kayma ameliyatı iki yöntem ile yapılmaktadır. Birincisi çene uzundan estetik ameliyat ikincisi klasik çene cerrahisi dediğimiz yöntem uygulanmaktadır. Çene kayma ameliyatlarında genelde ikinci diye adlandırdığımız yöntem uygulanmaktadır. Çene kayma ameliyatı çenedeki eklem bozukluğuna göre vidalama denilen yöntem ile çenedeki kayma ortadan kaldırılmaktadır. Çene kayma ameliyatı sanıldığı kadar zor bir ameliyat olmamakla birlikte ameliyatı yapacak olan doktorun tecrübesi oldukça önem taşımaktadır.

Çene kayma ameliyatı sonrası hastaları ne beklemektedir ve neler yapmalıdır; Çene kayma ameliyatı olacak birçok kişi ameliyattan çok sonrası korkutmaktadır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi ameliyatı yapacak olan doktorunuzun tecrübesi sayesinde bu süreci fazla ağrı olmadan geçirebilirsiniz. Ameliyattan çıktığınız ilk gün çenenizi hissetmeyebilirsiniz. Ayrıca kendinize geldiğiniz ilk anlarda nefes almakta güçlük çekmeniz de normaldir. Bu gibi ameliyatlardan sonra hasta Yaklaşık 24-48 saat arası müşahede altında tutulmaktadır. Bu sürecin sonunda hasta taburcu edilmektedir. Tamda bu durumda hasta yakınlarına oldukça fazla iş düşmektedir. İlk on gün mutlaka hasta pipetle beslenmelidir. Bunun dışında hasta sıvı tüketmeye özen göstermelidir. İlk on gün içerisinde hatanın yüzünde şişlikler görülebilir. İlk on gün hasta psikolojik olarak biraz çöküntü yaşayabilir fakat bunun geçici bir süreç olduğunu iyi bilmeleri gerekmektedir. Çene kayma ameliyatları sonrası ilk birkaç gün ayrı görülebilir. Bunu da çeşitli ağrı kesicilerle yok etmek veya aza indirmek mümkündür. Ayrıca ağız içi temizliği gibi durumları mutlaka doktorla konuşup ona göre uygulamak gerekmektedir.
" } ] }