{ "title": "Çene Kayması", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-kaymasi.jpg", "date": "21.01.2024 20:31:57", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Çene Kayması, Çenenin kafatasına bağlı olduğu iki eklemden biri ya da ikisinin normal pozisyonundan hareket etmesi sonucunda çene kayması gerçekleşir. Çene kayması durumunda şiddetli ağrı hissedilmektedir.

Çene Kayması Belirtileri Nelerdir?

Çene kaymasının görüntüsü çok belirgin değildir. Hatta bazı zamanlarda hasta kişi dahi durumdan emin olmayabilir.

Çene Kayması Belirtileri Şunlardır
Çene Kayması Neden Olur?

Ağzı Çok Geniş Açmak: Çene yapısı ile eklemlerin oturmuş olduğu yuvalar çeneye sınırsız bir hareket alanı sağlamaz. Aşırı geniş bir şekilde açılan ağızlarda eklem pozisyonu kaymaktadır. Aşağıda belirtilen sebepler ile ağız normalinden çok fazla açılabilir.
Yaralanma: Çeneye alınan oldukça şiddetli darbeler çene kemiğinin eklem kısmından ayrılarak kaymasına sebep olabilir. Araba kazaları, spor yaralanmaları, iş yeri kazaları ya da yumruk ile alınan darbeler böyle bir etkiyle sonuçlanmaktadır.

Diş Problemleri: Eksik, gerektiği gibi kapanmayan ya da yıpranmış diş yapısı yanlış noktalar üzerinde uzun süreli baskıya sebep olduğu için çene kaymasına yol açmaktadır.

Doku, Eklem ve Kas Sorunları

Bazı insanların çene eklemleri doğuştan genetik olarak kaymaya elverişli olmaktadır. Eklem oyuğunun yeterince derin olmaması sebeplerden birisidir. Ayrıca kas yapısının zayıf olması ya da çok gergin olması da çene kayması riskini artırmaktadır. Geçirilen hastalık nöbetleri ya da kullanılan bazı ilaçlar çene kaslarını zayıflatmaktadır. Anormal olan bağ dokusu rahatsızlıkları (Marfan Hastalığı) ile Ehler Danlos hastalığı gibi görülen hastalıklarda çene kaymasına zemin hazırlamaktadır.

Çene Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

El ile Oturtma

Aniden kayan çeneyi doktor dış kuvvetlerle ve el marifetiyle yerine oturtacaktır. Bu işleme izin verilmesi için çene kasalarını kas gevşeticiler veya uyuşturucular şırınga ile enjekte edilmektedir. Çok nadir cerrahi müdahale gereklidir.

Barton Sargısı

Kayan çeneyi olması gereken yere oturduktan sonra çenenin hareketlerini kısıtlamak için barton sargısı kullanılmaktadır. Enseden ya da başın üzerinden tam tur döndürülen bez desteklerle çene sabitlenmektedir. Uygulanan bu işlem sayesinde çenedeki yankı iyileşmeye başlarken çene kaymasının tekrar olması önlenmiş olacaktır.

Çene Kayması Olan Kişilerin Yapması Gerekenler
  • Esneme: Esneme sırasında çene altı yumruk yardımı ile desteklenerek ağzın fazla açılmasını engellemek gerekmektedir
  • Buz: Bölgeye buz uygulanmalıdır. Bu sayede oluşan şişlik ve ağrının önüne geçilecektir. Tedavi süreci hızlanır.
  • Dinlenme: Çene kayması yaşamış kişilerin tam altı hafta boyunca ağızlarını geniş bir şekilde açmamaları gerekmektedir.
  • Yemekler: Tüketilen yiyecekler küçük dilimler ya da lokmalar şeklinde yenmelidir. Beslenme konusu biraz sıkıntı olacaktır. Yoğurt, muz, puding, bebek maması ve yumurta gibi yumuşak yiyecekler çene eklemini zorlanmaktan koruyacaktır.
  • Cerrahi Müdahale: Kısa zaman içerisinde birden fazla çene kayması yaşayan kişilerde cerrahi müdahale gerekli olabilir. Yapılan ameliyatlar farklılık ve çeşitlilik göstermek ile genellikle çene ekleminde yer alan bağ dokuları (Ligament) kısaltılarak çene yapısı sağlamlaştırılır.
" } ] }