{ "title": "Çene Kemiği Ağrısı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-kemigi-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 03:49:02", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çene kemiği ağrısı, genellikle çene eklemi rahatsızlıkları sonucunda ortaya çıkan bir belirtidir. Vücudumuzda bulunan eklemler arasında oldukça karmaşık yapısıyla çene eklemi mükemmel görevler üstlenmiştir. Çene besinlerin çiğnenmesinde, konuşmanın anlaşılmasında, orta kulak basıncının düşürülmesinde önemli vazifeleri olan bir bölgedir. Anatomik yapısıyla çene mandibula denilen alt çene ve temporal kemik yani şakak kemiğinin arasındaki hareketli birleşmeyi sağlar. Çevresi yüz ve kafatasındaki yapışık çiğneme kaslarıyla, çeşitli lifler ve menüsküs ile kuşatılmıştır. Çene iki kemik arasında bulunmasına rağmen bağımsız şekilde sağ ve solda iki farklı eklem halinde hareket eder. Çenenin dört eklem yüzeyi bulunur. Buralarda hareketleri kolaylaştıran ve kıkırdakları aşınmadan koruyan eklem sıvısı vardır. Çene kemiği bir yandan makara gibi hareket eder, bir yandan da sağ ve sola kayma hareketini yapabilir. Bu derece hareketli bir yapıya sahip olan çene kemiği çeşitli sebeplerden dolayı rahatsızlanabilir ve çene kemiği ağrısı şeklinde yansımaları olabilir.

Çene kemiği ağrısı neden olur?

Çene eklemi bu kadar önemli görevleri üstlenmekte ve çoğu zaman 24 sat boyunca çalışmaktadır. Uyku durumunda bile görevlerini yerine getirmeye devam eder. Yapısı yutkunma sırasında gelen kuvvetleri karşılayabilecek özelliktedir. Fakat çene kemiğine yerleşen dişler sayesinde, çene kemiği erimekten yani osteoporoz gibi rahatsızlıklardan korunur. Özellikle dişleri dökülen kişilerde uzun süre çene kemiği dişsiz kalırsa, kemik erimeleri olabilir. Bu sorun çene kemiği ağrısına neden olabilir. Buna halk arasında kireçlenme denir. Bu yüzden ağızdaki diş eksikleri mutlaka tedavi edilmelidir.

Çene ekleminde alt çeneye bağlı olan çıkıntısı alt çenenin büyüme merkezidir. Bu bölge yüzde altın oranın yakalanmasında oldukça önemlidir. Büyüme sürecinde çene kemiği travmaya, kuvvete maruz kalırsa hem ciddi şekil bozukluğu hem de çene kemiği ağrısı sorunu yaşanabilir.

Çene kemiğinde ortaya çıkan bozukluklar, kemikle birlikte çiğneme kaslarını da içine alan anatomik yapılardaki düzensizliklerden kaynaklanabilir. Bu rahatsızlıklar kulak önünde bulunan çiğneme kaslarında, çene kemiğinde ağrıya, hareketlerde kısıtlanmaya, çene kemiğinde sese neden olabilir. Çenede hareket kısıtlılığı ve çene kemiğinde ağrı müdahale edilmesi gereken önemli yakınmalardır. Çene kemiği ağrısı kişiden kişiye değişen şiddette olur. Fakat baş ve boyun bölgesinde oluşan ağrıların buradaki sinir liflerinin fazla olması nedeniyle, başka alanlarda hissedilmesi oldukça yaygındır. Bu nedenle özellikle baş ve boyun ile kulak ağrısı çeken kişilerin sorunu çene ekleminde olabilir.

Çene kemiğinde kuvvetler dengeli olarak iletilemez ise çene kemiği ağrısı olabilir. Bunda en fazla diş sayısı, dişlerin pozisyonu etkili olur. Bu nedenle alt ve üst çene kemiğinde bulunan dişler uyum içinde kapanmalıdır. Dişlerle tek taraflı çiğneme yapılmaması, protez ve dolguların doğru yapılması gerekir. Diş sorunlarının çene kemiğini etkilememesi için mutlaka önlem alınmalıdır.

Çene kemiği ağrısı diş gıcırdatma nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bruksizm denilen bu sorun özellikle stresli kişileri etkiler. Hem çene kemiğinde hem de kaslarda ağrıya neden olur. Bu ağrıya eşlik eden diş aşınması, yüz genişlemesi, yüz uzunluğunun azalması gibi sorunlarda olabilir.
" } ] }