{ "title": "Çene Kireçlenmesi", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-kireclenmesi.JPG", "date": "20.01.2024 03:54:43", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Çene Kireçlenmesi; İnsan vücudundaki en karışık, belki de en eşi benzeri olmayan eklemlerden biri çene eklemidir. Besinleri öğütebilmek için, üstlendiği görevin yanı sıra, kelimelerin tam olarak anlaşılmasına yardımcı olma ve orta kulak basıncını en aza indirme gibi görevleri olan çene eklemi; anatomik yapı olarak olarak, mandibula diye adlandırılan, alt çene ile şakak kemiği arasındaki hareketli birleşme kısmı olarak tarif edilebilir. Yüz ve kafatasına yapışık halde olan çiğneme kasları, menüsküs ve türlü lifler tarafından çevrelenen çene eklemi, iki kemik arasında olmasına karşın, birbirinden bağımsız sağ ve sol çene olmak üzere iki ayrı eklem olarak çalışır ve toplam dört eklem yüzeyinde bulundurur. Bu eklem yüzeylerinin arasında ise miktarı ve görevleri değişik faktörlere bağlı olarak değişen, hareketleri daha da kolaylaştırarak, kıkırdakları aşınmaktan koruyan eklem sıvısı bulunmaktadır. Farklı bir yapıya sahip olan çene eklemi hem makara biçiminde hareket eder hem de sağa sola kayma hareketleri yapar. Bununla birlikte çene eklemi; dişlerin yerleşmesi ve gelişmesinin ardından, ağzın kapanma özelliğiyle alakalı olarak, çevresindeki kas yapılarıyla son derece uyumlu bir bütünlük şeklinde, omurga ve dizler gibi çok büyük ağırlıklar altında çalışan eklemlere göre, daha fazla farklılık göstermektedir.

Çene kireçlenmesi neden olur?

Yapısındaki değişikliğin yanı sıra, belki de tüm gün boyunca çalışmakta olan, uyku sırasında bile görevine devam eden, çene eklemi, her yutkunmada üzerine gelen gücü karşılayacak bir özellikte yaratılmıştır. Dişler; yutkunma, konuşma ve diğer nedenlerden ötürü birbiriyle günde hemen hemen 1000 defa denk gelmekte ve birbiri üzerine her geldiğinde de çene ekleminde oluşan alt çene kemiğine bağlı olan çıkıntı, eklem yuvasını meydana getiren, şakak kemiğinde bulunan yerine oturmaktadır. Kemiklere gelen dengeli güçler kemikleri daha güçlü bir hale getirmektedir. Bundan ötürü uzun süren dişsizlik, çene kemiklerinde kireçlenmeye ve düzensiz kemik erimelerine sebep olabilmektedir. Dolayısıyla halk arasında kireçlenme olarak adlandırılan osteoartrit ya da kemik erimesi olarak da bilinen osteoporozlu kişiler, eğer çenelerinden şikâyetçi iseler, öncelikle diş sorunlarını tedavi ettirmelidir.

Çene kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılır?

Çene eklemi problemlerindeki en önemli faktörlerden biri de ekleme gelen kuvvetlerin dengeli bir şekilde iletilmemesidir. Dişlerin miktarı ve pozisyonları bu durumda son derece önemlidir. Alt ve üste çenede yer alan dişlerin birbiri ile uyum içerisinde kapanması, çene eklemine gelen kuvvetlerin dengeli bir biçimde iletilmesini sağlarken, bunun tam tersi olan durumlarda çiğneme kası ve çene eklem sorunlarına yol açmaktadır. Diş eksiklikleri, sürekli aynı taraftan çiğneme, yanlış yapılmış olan dolgu ve protezler dolaylı olarak çene eklem kireçlenmelerine ve sorunlarına yol açmaktadır. Dişten kaynaklanan sorunların, eklem hastalıklarına sebep olmaması için, diş eksiklikleri hemen giderilmelidir. Çene kireçlenmesi oluştuğu zaman, çeneden ses gelme veya açılıp kapandığı zaman takılmalar meydana gelebilir. Bu yüzden sürekli çene egzersizleri yapılmalıdır ve muayene olunmalıdır. Oldukça hassas ve ölçülü bir menteşe şeklinde yapılmış çene ekleminin esasen insanlar için ne kadar önemli olduğu, çoğu organda olduğu gibi yalnızca rahatsızlıklar başlayınca fark edilmektedir. Bir sorun hissedildiğinde bir uzmana gitmekte oldukça büyük fayda vardır.
" } ] }