{ "title": "Çene Kırığı Ameliyatı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-kirigi-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 04:17:47", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Çene Kırığı Ameliyatı, çene kırıkları tedavisinde ilk amaç hastanın dişlerinin ağızda kapanma dengesini kısacası, \"oklüzyonu\"sağlamaktır. Hastanın kazayı geçirmeden önceki çene yapısını normal halinde hem konuşma hem de çiğneme fonksiyonunun tam olarak sağlanması için uygulanmaktadır. Ayrıca çene kırıkları ameliyatında birden fazla teknik ve yöntem kullanılmaktadır. Bu tekniklerden birisi hastanın üst çenesinin alt çenesi ile olan bağlantısının sağlanması ya da ikinci yöntem olarak kırık oluşan uçların \"Schnee\" teli kullanarak yeniden birbiriyle bağlantısının sağlanması şeklinde yapılmaktadır. Çenen kırığı ameliyatında kullanılan bu iki yöntemde hastanın durumu değerlendirilerek uygulanmaktadır. Bu ameliyattaki ilk hedefse, hastanın kazadan önceki çene fonksiyonlarının aynı şekilde kullanmasına yöneliktir. Özellikle çene kırığı ameliyatlarında mutlaka alanında Uzman çene cerrahisi ya da plastik cerrahların tercih edilmesi daha uygun olmaktadır.

Çene Kırığı Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Çene kırığı ameliyatında genellikle \"absorbe\" ismi verilen ve kendiliğinden kolaylıkla eriyen plaklar ile titanyum plaklar olarak iki gruba ayrılmaktadır. Ayrıca çene kırığı ameliyatında kullanılan titanyum plakların hastanın vücuduna zarar verebilecek hiçbir etkisi olmadığı için en çok tercih edilen malzemedir. Ancak henüz gelişme çağında olan çocuklarda titanyum plakların kullanılması sakıncalı olabilmektedir. Bu nedenle gelişimini tamamlayan küçük hastalarda çoğunlukla mini \"absorte\" plaklar çene kırığı ameliyatında uygulanmaktadır.

Çene Kırığı Ameliyatı Öncesinde Neler Yapılmalıdır?

Çenen kırığı ameliyatına alınmadan önce hastanın eksiksiz olarak tam bir muayenesinin yapılması gerekmektedir. Bu inceleme sonrasında hastaya çene kırığı ameliyatında uygun olan tekniğin belirlenmesi için şarttır. Hastanın ilk önce hayati tehlikesi olabilecek riskler ortadan kaldırıldıktan sonra çene kırığı ameliyatına başlanabilir. Hastanın direk grafileri istenir ve ağız içerisindeki durumu bu şekilde kolaylıkla tespit edilebilir. Çok nadirde olsa bazı durumlarda hastadan BT istenebilir. Çene kırığı ameliyatı hastanın hem ağız içerisinden hem de ağız dışından müdahale yapılarak gerçekleştirilmektedir. Ancak genellikle çene kırığı ameliyatları hastanın ağız içerisinden müdahale edilerek yapılması çok daha uygun olan bir yöntemdir.

Çene Kırığı Ameliyatı Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Özellikle çene kırığı ameliyatı mutlaka tam teşekküllü olan hastanelerde yapılması ilk şarttır. Çene kırığı ameliyatı yaklaşık olarak 1-3 saat arasında sürmektedir. Kişi çene kırığı ameliyatı olduktan sonra dişlerini zorlanmadan kolayca fırçalaması için mutlaka yumuşak uçlu olan fırçaları kullanması tavsiye edilmektedir. Hatta beslenme şeklide yine yumuşak olan besinler ile yapılmalıdır. Çünkü çene kırığı ameliyatı sonrasında hastanın sert besin maddeleri tüketmesi çene yapısını zorladığı için zararlıdır. Çene kırığı ameliyatı olan hastanın üst ve alt çenesinin birbiri ile bağlanmasına ihtiyaç duyulmaz. Sadece antibiyotik ve ağrı kesici verilmesi yeterli olacaktır.
" } ] }