{ "title": "Çene Kırığı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-kirigi.jpg", "date": "19.01.2024 19:06:16", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Çene Kırığı, özellikle trafik kazaları ve çeşitli il kazaları sonucunda çene bölgesine alınan ağır darbeler sonucunda olmaktadır. Çene de meydana gelen kırık çenenin kafatası ile arasında bulunan bağlantı noktasında travmalar sonucu meydana gelen yaralanma olarak bilinir. Bu çene kemiğine tıp dilinde temporomandibular eklem olarak bilinir. Çene eklemi olan temporomandibular eklemler kırılır, çatlar ve hatta kafa tasından ayrılarak çıkması da görülmektedir. Çene kırıklarında kişiler de birtakım sorunlar baş gösterir bunlar kişinin solunumu ve yeme gibi olaylarını zora sokmaktadır. Bu gibi durumlarda tek yapılacak olan cerrahi operasyondur. Çene kırılmalarının birinci nedeni yüz kısmına alınan ağır darbelerdir. Çene kırıklarının başlıca sebepleri spor yaralanmaları, yüz bölgesine alınan darbeler, trafik kazaları sonucu, yüz üzerine düşme ve iş yeri ve endüstriyel iş kazalarıdır. Çene kırıklarında iyileşme süreci uzun olması sebebi ile çok sabır gerektiren bir durumdur. Çene kırıklarının iyileşme süreci en az 6 hafta sürmektedir. Çene kırıkları sonrasında hasta katı yiyeceklerden mutlaka uzak durmalı ve özellikle çene bölgesini yormayacak sulu gıdalar tercih edilmelidir.

Çene Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Çene kırıklarının belirtileri olarak çene bölgesinde şişlik, şiddetli ağrı ve kanama gibi görülen durumlar en yaygın çene kırığı belirtileridir. Çene kırılmasında yüz bölgesi genelinde ani ve hızlı şişmeler ve dayanılmaz ağrılar görülür. Çok nadirde olsa çenesi kırılan kişilerde ağız bölgesinden kan gelmesi ve bu durumda hastanın nefes almasında zorlanma gibi durumlarda belirtiler arasında olarak gözlemlenir. Çene kırılmasının çok ileri derecede olması durumunda ise çenenin hareket etmesi imkânsızlaşır. Çene kırıklarının da dişlerde, yüz bölgesinde uyuşma ve morarmalar görülmektedir. Yüz bölgesinde çene kırılması sonucu yumrular meydana gelebilmektedir. Çene kemiği kırılması sonucu yüz bölgesine birçok yerde anormal bir değişiklik durumu da görülebilir.

Çene Kırığı Tanısı Nasıl Konulur?

Çene kırıklarında tanı hiç de zor bir durum değildir. Yüz bölgesi ve çene bölgesinde çok anormal bir dış görünüş söz konusu olacağından tanı kolay belirlenmektedir. Doktor tarafından yapılacak çok ufak bir muayene sonrasında ve alınacak olan bir röntgen filmi durumunda hemen çene kırığı tanısı konulur.

Çene Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene kırıklarında mağdur acilen bir hastane ortamına alınmalı ve doktor tarafından hemen tedavi uygulanmalı ve cerrahi operasyona başlanmalıdır. Bu gibi çene kırıkları durumunda hasta hastaneye getirilene kadar yapılacak en doğru olay hastanın kırık çenesinin sabitlenmesi ve çene hareketlerinin kısıtlanması yapılacak en doğru yöntemdir. Çenede oluşacak kırıklar farklılıklarına göre tedavi edilir çenede eğer katışıksız kırık bulunuyorsa kırık hemen sabitlenerek iyileşmeye bırakılır. Yanı yaralanma derecesine göre operasyon gerçekleştirilir.

Çene kırıklarında yapılan ameliyatlar sonucunda iyileşme alayı çok yüksek düzeyde sorunsuz iyileşmektedir. Başarılı gecen çene kırıkları ameliyatları sonrasında hasta iyileşme sürecinde çene bölgesinde telli veya sargılı kapatma yöntemleri uygulanarak daha çabuk ve kısa sürede iyileşmesi sağlanır. Bu sargılar çene hareketleri en aza indirmek ve aşırı oynamaması için sargıya alınırken sargı çene altından alınarak komple baş bölgesinden sarılarak uygulanır. Çene kırığı ameliyat sonrasında hastaya ağrı ve yüzde oluşan şişlikler için ilaç tedavisi uygulanır. Bu durumda hastaya advil, morfin (İbuprofen) ve aleve (Naproksen) gibi antienflamatuvar ilaçlar verilmektedir. Çene kırıklarında çok şiddetli olan durumlarında yapılan ameliyat sonrası çene mutlaka telle bağlanmalıdır. Çene kırıklığı yaşayan ve ameliyat olan kişiler çenelerine takılan tel için yanında mutlak suretle tel kesici alet bulundurması çok önemlidir. Çünkü eğer herhangi bir surun karşısında hastanın kusma ihtiyacı olduğu anda teli bu kesici aletle kesmesi hayati önem taşımaktadır.
" } ] }