{ "title": "Çene Kütlemesi", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-kutlemesi(1).jpg", "date": "20.01.2024 02:19:25", "author": "osman Karakaya", "article": [ { "article": "Çene Kütlemesi, Çene bütün omurgalı canlılarda bulunan, altı üstü dişler ile kaplı olan ve ağzı açıp kapamayı sağlayan parçadır. Kemik ve kıkırdaktan oluşur. İnsanalar da konuşmayı, yemeyi içmeyi sağlar. Çene vücudun önemli parçalarından biridir. Bazen çenemizde de hastalıklar olabilir. Çenenin yapısından kaynaklanan rahatsızlıklar olabilir. Mesela çene kütlemesi bir çene rahatsızlığıdır. Bizde bugün çene kütlesi neden olur, nasıl geçer onu öğrenelim.

Çene kütlemesinin nedeni: Vücudun diğer eklem yerlerinde olduğu gibi çene de kütleme olur. Eğer çene kütlemesi çene bozukluğundan kaynaklanmıyor ve ağrı yapmıyor ise bu durum normal bir durumdur. Belli bir zaman sonra kendiliğinden geçer. Çene kütlemesinin nedeni çene eklemin de bulunan hava baloncuklarının hareket etmesinden dolayı çene kütlemesi oluşur. Bu kütleme kendini ağzın büyük açıldığı zaman ve sert bir şey ısırıldığı zaman olur. Bu kütleme kişide kulak ağrısı, baş ağrısı, ağzı tam açamama olur. Eğer çeneniz kütlediği zaman bunlardan birini yaşıyor iseniz, çene eklemine etki eden bir problem yaşıyor olabilirsiniz. Çene kütlemesini bazı işaretleri de şunlardır. Eklem romatizması, çeneye alınan derbeler, dişler de kırık olması, çene kas ve kemiklerinde iltihaplanma görülmesi ve tırnak yemek çene kütlemesine yol açar.

Çene kütlemesi nasıl geçer

Çene kütlemesi herhangi bir bir çene bozukluğundan kaynaklanmıyor ise tedaviye gerek yoktur, belli bir zaman sonra geçer. Ama çene bozukluğundan kaynaklanıyor ise ciddi bir durumdur, tedavi gerekir. Ben size evde yapmanız gereken birkaç egzersiz anlatacağım.

Buz tedavisi: Eğer çeneniz darbeye kaynaklı olarak kütlüyor ise buz tedavisi iyi gelir.

Egzersiz: Evde kontrollü bir şekilde yapacağınız ağız açma kapama egzersizi çene kütlemesini belli bir zaman sonra geçiriyor.

Yeme şekili: Çene kütlemesinde yeme şekli çok önemlidir. Sert bir şeyler yememe ve ağza büyük lokma almamak lazım. Çenemizi doğru açar kaparsak çene kütlemesini engelleriz.
" } ] }