{ "title": "Çene Ucu Ameliyatı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-ucu-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 05:08:25", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "
Çene ucu düzeltme ameliyatı, ya da estetik cerrahisi terminolojisinde bilinen adıyla Mentoplasti. Çeneye uygulanan bir estetik operasyon olan Mentoplasti, çene ve özellikle de çene ucunun yüz ile olan orantısızlığını ve dışarıya çıkık gibi duran bazı istenilmeyen çene durumlarının düzeltilmesini kapsar. Bu cerrahi müdahalede çenenin yüz ve yüz hatlarına orantılı olarak, düzgün bir biçimde tekrar biçimlendirilmesini amaçlanır. Hastaların şikâyette bulundukları çeneyle ilgili problem, cerrahi müdahalelerle iyileştirilmeye ve yüz-çene oranları daha estetik ve istenilen bir düzeye getirilmeye çalışılır.

İnsanların çekici olup olmadıklarına dair düşünceler daha çok yüz hatlarına yönelik çıkarımlardan ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden yüz ve üzerindeki yapılar uyumlu bir şekilde durmalıdırlar. Bu yapıların birbirleriyle olan oranlamalarının tüm insanlarda farklı olmasına karşın; çene problemi nedeniyle hastaneye başvuran bireyler için, kendilerine yönelik istenilen oranlar hesaplanabilir. Estetik cerrahisinde çeneye dair genel olarak istenilen oranlar şöyledir: Çenenin burun tabanından aşağı doğru varsayılarak çizilmiş düz bir çizginin 2-3 mm arkasında olması normal değer olarak kabul eldir. Bu orandan daha fazla arkaya gerilemeler zayıf çene, bunun tam karşıt durumu da kuvvetli çene şeklinde adlandırılır. Bayanlarda istenilen çene oranları ve pozisyonu bahsedilen pozisyonun biraz daha arkasında olabilir. Zaten bu daha ideal ve güzel bir görünüm oluşturur. Erkeklerde ise istenilen durum kuvvetli bir çene pozisyonu şeklinde ortaya çıkar. Böylece erkeksi bir görünüm oluşturan kuvvetli bir çene pozisyonu daha çok seçilir.

Prosedürde Mentoplasti

Çene ucu ameliyatı, karşılaşılan çene sorunları dahilinde gerçekleştirilir. Bu problemler şunlar olabilir: zayıf bir çeneyi düzeltmek, küçük veya çekilmiş olan bir çeneyi büyütmek. Bu hastanın çenesine ek bir madde (İmplant) yerleştirerek ya da kendi çenesine ait bir parçanın geriletip ilerletilmesiyle yapılabilir. Küçük çene problemine sahip hastalarda çeneye ekleme yapmak adına bedenin kendi iskelet yapısı kullanılabilir. Bu; kalçadan olmak üzere, çenede kullanılmak için kemik parçası almak şeklinde gerçekleştirilebilir. Bunun tam tersi olarak da çeneyi küçültmek için çene yapısından bir kemik parçası çıkartılabilir.

Operasyon Öncesinde

Müdahaleyi yapacak olan estetik cerrahı, ameliyatın olabilecek sonuçları ile ilgili olarak daha reel istekleri oluşması için hastaya yüz çözümlemesi yapar. Böylece ameliyat olacak olan bireye bazı alternatifler sunulabilir. Kurgulanan operasyonun, ameliyata girecek kişinin aklında, operasyona dair cevaplanmamış soru bırakmayacak bir tarzda, ayrıntılı bir şekilde açıklanması gerekmektedir. Cerrah; analizleri, kişini ihtiyaçları ve isteklerine bağlı kalarak alternatif yüz operasyonlarını tavsiye edebilir.

Operasyon kararlaştırıldığında, bireyin çok geniş bir sağlık öyküsü alınması gerekmektedir. Varsa önceki operasyonlarla ilgili sorular sorulup, bilgi toplanılmalıdır. Sağlık öyküsüne göre bazı laboratuvar testleri ve sonuçları istenebilir. Kanama hakkında operatör bilgilendirilmelidir. Operasyon öncesi daha iyi bir sonuç almak için çeneye dair röntgen tahlilleri alınabilir. Operasyondan önceki birkaç haftalık süreçte ağrı kesici ve buna benzer ilaçların alımından kaçınılmalıdır. Alınması gereken ilaçlar, cerrah onayından sonra alınabilir. Operasyon öncesi mümkünse ağız ve ağız bölgesi temiz tutulmaya çalışılmalıdır. Bunun için ameliyat öncesinde dişler fırçalanmalıdır.

Operasyon

Çene ucu ameliyatı; kullanılacak sedatif ilaçlarla sedasyonlu ya da sedasyonsuz, lokal anestezi ya da genel anestezi gibi ağrıya duyarsızlaştırma yöntemleri ile gerçekleştirilebilir. Operasyon, yapılacak olan işleme göre 30-180 dakika arasında bir zaman dilimini alabilir.

Eğer operasyon bir şekilde kesim işlemi içerecekse; doktorun, kurgulanan kesim alanı ile ilgili operasyon öncesi hastaya bilgi vermesi gerekmektedir. Operasyon çeneye ekleme şeklinde gerçekleşecekse implant çene önüne yerleştirilir. Hastanın anatomisi ve kendi koşulları hangi implantın nasıl kullanılacağını belirleyebilir. İstenilen pozisyonda çenenin şekillendirilebilmesi için farklı implant çeşitleri vardır.

Operasyon sonrası

Operasyon sonrası çene özellikle hareketler bakımından kısıtlanmış olacaktır. Bu yaklaşık olarak 1-1,5 haftalık süren bir süreçtir. Bu surecin sonrasında düzelmeler ve kendine gelmeler olacaktır. Bu bir haftalık süreçte hastanın yorucu eylemlerden uzak durması tavsiye edilir. Ameliyat sonrası olabilecek ağrı ilaçlarla kontrol edilebilir. Ayrıca hasta altı hafta boyunca yüze yönelik darbe almaktan kaçınmalıdır.
" } ] }