{ "title": "Çene Ucu Büyütme", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cene-ucu-buyutme.jpg", "date": "21.01.2024 17:01:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çene ucu büyütme, çene estetiği kapsamında yapılan operasyonlar arasındadır. Çene ve yüz orantısını düzeltmeyi hedefleyen operasyonda, çene ucu protezi kullanılarak çene ucu büyütme işlemi yapılır. Çene ucundaki küçüklük çoğu kişinin sorunudur. Çene ucundaki küçüklük hafif derecede olursa implant kullanımıyla çene ucu büyütme sağlanırken, ileri derecedeki sorunlarda ise çene kemiği kesilerek ilerletilir. Bu operasyon aynı zamanda boyun altındaki yumuşak doku ve cildin gerginleşmesini sağlayarak, yüz profilini düzeltir.

Çene ucu büyütme operasyonu sonrasında nadiren komplikasyonlar oluşur. Çene bölgesinde birkaç gün etkili olan şişlikler kendiliğinden düzelir. İyileşme döneminde çenede hafif asimetri görülse de kişiyi fazla rahatsız edecek düzeyde değildir.

Çene ucu büyütme nasıl yapılır?

Öncelikle yapılan ilk muayene sırasında kişide çene ve yüz oranları değerlendirilir. Bunun yanında yüzün gelişimi ve dişlerdeki ortognatik sorunların varlığı araştırılır. Gerekirse radyolojik incelemeler yapılır. Hastanın operasyondan beklentisi, sigara alışkanlığı, sağlık durumu, kullandığı ilaçlar sorgulanır. İlaçlardan uygun olmayanlar ve sigara konusunda hasta uyarılarak, bunları ameliyattan önce kesmesi istenir.

Çene ucu büyütme genel anestezi ya da lokal sedasyon yöntemiyle yapılabilir. Çene altından açılan ya da ağız içinden açılmış kesikten çeneye protez yerleştirilir. Kesiler operasyonun sonunda ince estetik dikişler yardımıyla kapatılır. Hastanın taburcu edilmesi aynı günde ya da ameliyatın ertesi gününde olabilir.

Çene ucu büyütme sonrasında çenede hissedilen hafif gerginlik, anestezinin etkisinin geçmesiyle oluşan ağrıların dindirilmesi için hastalara ağrı kesici ilaç verilir. Operasyon bölgesinde oluşan şişlik ve morlukların daha kolay iyileşmesi için, hastaların 2-3 gün süreyle yüksek yastıkta yatması, çeneye soğuk uygulama yapılması gibi önlemler alınır. Bu etkiler her hasta için değişik seviyelerde olur. Yaklaşık 10-15 gün içinde kendiliğinden iyileşme sağlanır.

Çene ucu büyütme sırasında kullanılan implantlar

Çene ucu büyütme operasyonunda vücut dokusuna uyum sağlayacak protezler yani implantlar kullanılır. Bunlar alt ve üst çene kemiğine, gerekirse elmacık kemiğini de yerleştirilebilir. Hastanın çene yapısı ve yüzü uyumlu hale getirilir.

Çene ucu implantları

Eğer hastanın alt çene kemiğinde küçüklük varsa, çene ucu geride duruyorsa, bölgeye yerleştirilen implant sayesinde alt çene uzatılır ve yüzle orantılı olması sağlanır. Burada kullanılan implantlar vücutla uyumlu olur. İmplantların şekli yarım ay gibi, uzunlukları ve kalınlıkları farklıdır. İmplant yerleştirme ağız içinden dudak ve dişler arasındaki oluktan açılmış kesikten yerleştirileceği gibi, çenenin altından ciltte yatay şekilde açılmış 2-3 cm'ye kadar bir kesikten de yerleştirilebilir. Hastanın ameliyat sonrasında hemen taburcu edilmesi mümkündür. Çene ucuna yerleştirilen flaster 3-4 gün içinde çıkarılır. Eğer implant ağız içinden yerleştirilirse, hastaların birkaç gün süreyle sıvıyla beslenmesi gerekir.

Alt çene kemiği açı bölgesi implantları

Çene ucu büyütme işlemi için alt çeneye yerleştirilen implantlardır. Alt çene kemiğinin kulak memesinin altı ve önüyle birkaç santim kadar açılanma yapması söz konusudur. Burası alt çene kemiğinin az geliştiği alandır. Bu nedenle bölgenin az gelişmesi bazı kişilerde silik bir görünüme neden olur. Bu bölgeye ağız içinden açılan kesiyle yerleştirilen implant hem alt çene kemiği açısını düzenler hem de çene ucu büyümesine yardımcı olur. Hastalar aynı günde taburcu edilebilir, yerleştirilen bandajlar da 2-3 günde çıkarılır. Çene ucu büyütme hastanın ihtiyacına göre, uygun implantlar kullanılarak yapılır.
" } ] }