{ "title": "Çenede Uyuşma", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cenede-uyusma.jpg", "date": "19.01.2024 17:07:02", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Çenede Uyuşma, hiç de hafife alınacak bir durum değildir çok önemlidir. Çenede görülen ve hissedilen bu uyuşmalar çok çeşitli hastalıkların özellikle beyin kanaması ve felç sebebinin habercisi olabilmektedir. Çenede uyuşma sırasında çok geniş bir bölgede uyuşma görülmektedir. Çok ufak bir damarda tıkanıklık bu duruma sebep olabileceğinden mutlak suretle atlanmaması ve ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Beyin kanaması veya felç gibi çok ciddi hastalıkların habercisi olarak çenede aniden oluşan uyuşmalar görülmektedir. Buna sebepledir ki çenede oluşacak uyuşmalar çok önemli bir sağlık sorunudur. Vücutta oluşacak uyuşmalar bu sadece çene ile alakalı değil vücudun geneli olan bütün bölgelerde görülürse ihmal edilmeden acilen konusunda Uzman hekimlere baş vurulmalı ve tedavi olunmalıdır. Kısacası unutulmaması ve bilinmesi gereken vücutta hissedilen bu tür semptomları dikkate almamız hayati önem taşımaktadır.

Çenede Uyuşması Belirtileri Nelerdir?

Çenede bir anda hissedilen uyuşma, konuşmada güçlük, çenenin ve dilin uyuşması ardından şiddetli bir kulak çınlaması ve eklemler de meydana gelen hissizlik ve en dikkat edilmesi gereken belirti ise yüzün bir kısmının hissizleşme si oldukça ciddi semptomlardır. Görülen bütün bu semptomlar felç veya beyin kanamasının belirtileri de olmaktadır. Çenede ve dilde hissedilen uyuşma ya da yüksek tansiyon belirtisi olarak da görülebilmektedir. Bütün bu semptomlar ile beyne oksijen temin eden yeterli miktarda kan akışı olmamasının da habercisi de olabilir. Hayati önem taşıyan damar tıkanıklığı oldukça geniş bir alanda etki edebilir. Bu durumda ise kişinin yüz kısmında veya vücudunun büyük bir bölümünde oluşan ani bir uyuşma hissi oluşabilir. Fakat küçük bir damar tıkanması görüldüğünde ise dirsekte ya da kollarda bir uyuşmaya sebep olabilir. Yukarıda belirtilen semptomların ortaya çıkması durumunda geciktirilmeden hemen bir doktora başvurulmalıdır. Görülen bu tarz durumlarda zaman önemli bir faktördür. Hızlı müdahale ile beyin hücrelerinin ölümü durdurulmaktadır.

Çene Uyuşmasına Neden Olan Hastalıklar

Çene Eklemi (Temporomandibüler) İşlev Bozukluğu: Temporomandibüler yani çene eklemi alt çene kısmını kafa tasına bağlayabilen bir eklem çeşididir. Üst çene kısmının sabit kalması ya da alt çenenin hareket etmesine yardımcı olmaktadır. Bu eklemde oluşan herhangi bir hasar çene eklemine hasar vermektedir. Bu sebep ile çene kasında meydana gelen spazmlar sonucunda çenede uyuşmalar görülmektedir. Uyuşma sonrasında ağzı açmada zorlanma, boyun ağrısı ve diş ağrısı görülmektedir. Çene ekleminde oluşan işlev bozuklukları yaygın olarak tam üç durum altında incelenmektedir. Bunlar ise; diş kapanış bozukluğu, vücut duruşu düzgün olmayan eklem kasları ve diş sıkması şeklindedir.

Kalp Krizi: Aniden beliren şiddetli bir çene ağrısının ardından uyuşma kendini belli edecektir. Genelde çene kısmının sol kısmında hissedilmektedir. Kalbin krizinin belirtileri olarak sinyal gönderdiği bölgeler sol kol ile çene kısmıdır.

Çene Kanseri: Kanserli hücreler alt ya da üst çene kısmında oluşmaya başlayarak bütün vücuda yayılmaktadır. Çene uyuşmasının yanında çene ağrıları ile çene kanserinin belirtileridir. Sakız ve sigara kullanan kişilerde daha çok görülmektedir.

Çene Çıkması ya da Kırılması: Çene kısmının doğrultusunun birden değişiklik göstermesi ya da çeneyi hareket ettirme sırasında yaşanan zorlanma hissi sonrasında uyuşmalar olmaktadır. Uyuşma sonucunda çene kısmı doğrultusunu tamamen kaybetmektedir.

Tetanos: Bakteriyel bir enfeksiyon olan tetanos sonrasında çene kaslarında oluşan acı verici spazmlar oluşmaktadır. Oluşan bu spazmlar çene uyuşmasına sebep olmaktadır. Çene uyuşmasından sonra görülen bir diğer rahatsızlık ise çene kitlenmesi olacaktır.

Çene Uyuşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene uyuşması tedavi sürecine başlamadan önce uyuşmasının hangi işlevsel bozukluklardan kaynaklandığının araştırılması gerekmektedir. Görülen işlevsel bozukluğun şiddet sıralamasına bakılarak birbirinden farklı tedavi yöntemleri olmaktadır. İlk olarak hasta sosyal hayatında birkaç noktaya dikkat ederek anlık yaşamış olduğu çene uyuşmasını önleyebilecektir. Mesela kişinin uzun süreli sakız çiğnemek, dişleri gıcırdatmak ve sıkmak ve geniş esnemek gibi alışkanlıklara sahip ise bırakması gerekmektedir. Bir başka aşama ise ağrı kesiciler içerek çenede görülen uyuşmalar önlenebilir. Son aşama ise cerrahi müdahaledir. Diğer bütün tedavi yöntemleri uygulandığı halde olumlu bir sonuç alınmaz ise çene kısmındaki kıkırdak ile yumuşak dokular zarar görmüş ise ameliyat gereklidir.
" } ] }