{ "title": "Çeneden Ses Gelmesi", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/ceneden-ses-gelmesi.jpg", "date": "20.01.2024 05:34:54", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Çeneden ses gelmesi, birçok yaşta görülebilecek bir rahatsızlıktır. Genellikle sabah kalktığımızda daha belirgin hale gelir. Bunun sebebi yanlış yatış pozisyonu ya da gün içerisinde aktif olan çene kaslarının soğuk durumdan tekrar ısınma sürecine geçiş yapıyor olması olabilir. Ama maalesef tıkırtılar ve gıcırtılar bu kadar masum sebeplere bağlı değil. Esas sorun çene ekleminde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Çene eklemi çiğneme sisteminin bir parçasıdır. Çene eklemini oluşturan alt ve üst çene kemiklerinin arasında bu kemik yapıları koruyan kıkırdak bulunur. Bu kıkırdak bağlarla alt çenedeki çıkıntıya tutunur. Çeneden ses gelmesi de tamda bu noktada başlar.

Çeneden ses gelmesinin kişinin yaşantısından ya da kişiye bağlı olmayan tıbbi bazı sebepleri olabilir. Diş sıkma, spor yaralanmaları, Oklizyon problemleri dediğimiz, alt ve üst dişlerin teması ile ilgili problemler. Tümör, enfeksiyon ve iltihaplı romatizma gibi sebepler. Normalden çok uzun süre sakız çiğneme olabilir. Hastalar ilk etapta hastalığın farkında olmazlar. Hastanın en fazla hissedebileceği belirti, çeneden ses gelmesidir. Çenede meydana gelen bu tıkırtılar ilk etapta ağrı yapmadığı için bu bölgede meydana gelen defarmasyon yavaş yavaş ilerler. Bu deformasyon sonunda ağrılar ve belirgin sonuçlar ortaya çıkar. Çenede kilitlenme ya da açmada zorlanma, çiğnemede güçlük, yüz, boyun kasları ve şakaklarda ağrı görülebilir.

Tedavi nasıl olmalı?

Bu rahatsızlıklarda hastalar baş, yüz ve boyun rahatsızlıklarında uzmanlaşmış bir doktora gitmeleri gerekir. Fakat ağrılar genelde dişle direk dişle alakalı olmadığı için hastaların aklıdan dişçiye gitmek geçmez. Çene ekleminde rahatsızlık olan hastaların ağız için, çene eklemi, baş, boyun ve yüz bölgesinde tüm kasların ayrıntılı muayene edilmesi gerekir. Teşhis bu muayene sonunda konulamıyor ise Mrı ve Tomogrofi gibi görüntüleme yöntemlerinde yararlanılabilir. Bundan sonraki süreçte uygulanacak tedavilerde şöyledir. Fizyoterapi, ilaç tedavisi, genel anestezi altında manuplasyon, cerrahi (Artrosentez, diskektomi ve disk tamiri) ve ileri tedavi (Romatolojik, endokrinolojik, psikiatrik destek tedavisi vb.) uygulanabilir. Bazen ağrılarınıza kulak verin. Tedavinizi ihmal etmeyin.
" } ] }