{ "title": "Çift Çene Ameliyatı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/cift-cene-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 01:23:47", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Çift Çene Ameliyatı; Tıpta ortognatik cerrahi olarak adlandırılmaktadır. Ortognatik cerrahi olarak adlandırılan üst ve alt çenelerde yapılan ameliyatlar. Diş, çene kemikleri ve diğer yumuşak-sert dokuların ideal anatomik yerine çekilmesi için yapılan müdahaleleri içerir. Yukarıda üst ve alt çene için sayılan müdahaleler estetik amaçlı değillerdir. Fakat Üst çene ameliyatlarında burun ucunda olumlu ya da olumsuz birçok değişiklikler olmaktadır. Bu değişikliklerin çeşitli işlemlerle büyük oranda hastaya uyumlu hale getirilmesi ve çenelerin normale şekle getirilmesi, daha estetik bir görüntüye kavuşturulabilir.

Ortodontik tedavisi genelde çene ve ısırma bozukluklarında uygulanır, fakat bu tedavilerde çene ve ısırma bozukluklarının düzeltemediği durumlarda ortognatik (Çift çene) cerrahi gerekir. Çift çene ameliyatları, ortodontik tedavinin uzun vadeli sonuçlarının daha iyi olması için bir yan girişim olarak veya tedavi süresini kısaltmak amacıyla uygulanabilir. Çeneler yeni yerine oturduktan sonra ortodonti uzmanı, ısırma fonksiyonuna en iyi şeklini verebilir. Çift çene ameliyatı, bazı durumlarda ortodontinin yanı sıra farklı amaçlarla da uygulanabilir.

Ameliyat Öncesi; Ortodonti uzmanı çift çene ameliyatından 1 hafta önce, hastanın alt ve üst dişlerine cerrahi tel ve kancalar yerleştirir. Bu teller içindeki küçük kanca veya tel halkalar, ameliyat sırasında dişlerin doğru yerde tutulabilmesini ve ameliyat sonrası dişlerin lastik halkalarla bağlanabilmesini sağlar. Tedavinin son ayrıntılarını belirleyen yeni kayıtlar alınır. Yeni resim, röntgen, model ve video görüntüleri ameliyattan birkaç gün veya 1 hafta önce tamamlanır. Çift çene ameliyatından önce ameliyatla ilgili son ayrıntılar konuşulup hastanın soruları cevaplanır, Fiziki muayene tamamlanır.

Hazırlık; Ameliyat günü, çene cerrahisi öncesi ortodonti uzmanı telleri hastanın dişlerine yerleştirir. Eğer düzeni kurmak için diş çekilmesi diş çekimi bu aşamada yapılır. Ortodonti uzmanı, Çift çene operasyonu için üst dişleri üst çenede ve alt dişleri alt çenede düzenli dizmeye çalışır. Bu tam anlamıyla Çift çene ameliyatı olmayabilir, çünkü çeneler gereken yerlerinde olmadıkları sürece imkânsızdır.

Ameliyat Sonrası; Genelde bu tür operasyonlarda, hastanın yüzü şişer ve morluklar oluşur. İlk 24 saat ağızda kesi yapılan yerler kanayabilir. Bazen bu morluk ve şişlikler ameliyatta yapılan işlemlere ve bireyin özelliklerine göre fazla olabilmektedir. Hasta kendini nasıl hissettiğine, şişlik ve ödemine bağlı olarak 1-3 gün içinde taburcu edilebilir. Bu şişlikler inmesi zaman alabilir, 3-5 ay sürebilmektedir.

Ağız temizliği iyileşmeyi hızlandırdığı için son derece dikkat edilmesi gerekmektedir. Hasta ağzını her yemekten sonra bol su ile çalkalanmalı ve daha sonra verilen ilaç ve gargara solüsyonu tarif edildiği şekliyle kullanılmalı.

Beslenme şekli ameliyat sonrası iyileşme aşamasında önemlidir. Bu nedenle 10 hafta boyunca çiğnemeden beslenilmesi gerekir. Özellikle Ameliyat sonrasındaki ilk 8-10 gün sadece sıvı gıdalar ile beslenilmelidir. Çiğnemeden beslenme kemikle yamalanmış alanın ya da çenenin iyileşmesi için çok önemlidir. Ameliyat esnasında kullanılan ip eriyen türdendir. Hasta evinde tel kesici ve lastik kesici bir alet bulunmalıdır. Ağız kilitliyken, nefes darlığı ya da bulantı olursa teller ve lastik kesilmelidir.
" } ] }