{ "title": "Kırık Çene Ameliyatı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/kirik-cene-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 16:05:03", "author": "Kenan Erpulat", "article": [ { "article": "
Kırık çene ameliyatı, travmatik yani kaza ve fiziksel darbeler sonucu oluşan kırıklardır. Vücudun her yerinde oluşabilecek olacağı kırıklar çene böylesinde de oluşabilir ve tedavisi de mümkündür.

Kırık çene ameliyatı tedavisi nasıl yapılır?

Kırık çene ameliyatı tedavisinde birincil olarak dişlerin kapanma dengesinin yani oklüzyonunu sağlayarak kaza öncesi yani normal halindeki gibi konuşma ve çiğneme olaylarının tam olarak sağlanmasıdır. Kırık çene ameliyatı tedavisinde birçok yöntemler mevcuttur. Üst çenenin alt çeneye bağlanması ve kırık olan uçların schnee teliyle birbirine bağlanması gibi olur. Bu yöntemlerin her ikisinde hastanın durumuna göre uygulama yapılır. Tek amaç hastanın kaza öncesi çene kullanımına, kavuşmasıdır. Bu konuda uzmanlık alanı çene cerrahi olan plastik cerrahların tercih edilmesi şahsi görünümdür. Kırık çene ameliyatı titanyum plaklar ve absorbe adı verilen kendiliğinden eriyen plaklar olarak 2'ye ayrılır. Titanyum plakların vücuda herhangi bir etkisi olmadığı için daha fazla tercih edilir. Bu plaklar gelişmekte olan çocuklarda kullanılması sakıncalı olabilir.

Kırık çene ameliyatı öncesi

Bu operasyon öncesi tam ve eksiksiz bir muayene yapılması gerekir. Keza bu inceleme sonrasında yapılacak ameliyat tekniğiyle belirlenir. Hastanın ilk önce hayatı tehlike riski bertaraf edilmesinden sonra kırık çene ameliyatı başlanır. Direk grafikler istenerek ağız içindeki durum tespit edilir. Bu ameliyat ağız içinde ve ağız dışında yapılan müdahalelerle yapılır. Fakat şahsen bu ağız içinden yapmayı tercih edilir.

Kırık çene ameliyatı sonrası

Kırık çene ameliyatı tam teşekküllü bir hastanede yapılması gerekir. Ameliyat süresi 1,5-3 saat arasında öngörülür. Yapılan bu cerrahi operasyon sonrasında dişleri zorlamadan fırçalanması için yumuşak uçlu fırçaların kullanılması tavsiye edilir. Aynı şekilde beslenme de yumuşak gıdalarla yapması gereklidir. Hastaya ağrı kesici antibiyotik verilmesi yeterli olur.
" } ] }