{ "title": "Sağ Çene Ağrısı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/sag-cene-agrisi.jpg", "date": "22.01.2024 00:04:51", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sağ çene ağrısı, Çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Diş sıkma, gıcırdatma, zor çiğnene yiyeceklerle beslenme, çene kanseri, tetanos, kalp krizi, çene çıkması, çene eklemi disfonksiyonu ya da çene kırılması sağ çene ağrısına neden olan etkenler arasındadır.

Sağ çene ağrısı neden olur?

Çene eklemi (Temporomandibüler) disfonksiyonu: Çene eklemi çeneyi kafatasına bağlayan eklemdir. Alt çenenin hareket etmesini sağlayan eklemdir. Bu eklemde meydana gelen bazı hasarlar çene eklemi disfonksiyonuna yol açar ve beraberinde sağ ya da sol çene ağrısına neden olur. Çene eklemi disfonksiyonu belirtileri;
Çene eklemi disfonksiyonu en çok hangi durumlardan dolayı ortaya çıkar?

Diş sıkma: Diş sıkma stresli, kaygılı ve asabi kişilerde daha çok görülür. Daha çok uyku anında dişler sıkılır ve gıcırdatılır. Diş sıkma ve gıcırdatma çene ekleminin hasarlanmasına ve ağrımasına yol açar. Ağrı çenenin sağ ya da sol tarafında veya her iki tarafta aynı anda görülebilir.

Miyofasyal ağrı sendromu: Tek bir kas ya da birkaç tane kas devamlı kasılıyorsa miyofasyal ağrı sendromu yaşanabilir. Duruş bozukluğu olan kişilerde ya da eklem yangısı olanlarda daha sık rastlanır.

Diş kapanış bozukluğu: Diş yapısı eksik, eğri ya da orantısız olan kişilerde görülen bir problemdir. Yemek yerken ya da konuşurken sağ ya da sol çene ağrısına neden olabilir. Sağ çene ağrısı genelde çene eklemi disfonksiyonundan kaynaklansa da bazı durumlarda çene ağrısına yol açabilir. Bu durumlar;

Çene kanseri: Kanser hücreleri üst ve alt çeneden oluşmaya başlayarak tüm vücuda yayılım gösterebilir. Kanserli hücreler sağ-sol çene ağrısı, çene uyuşması, yara, yumru, çene dışında ya da ağzın içinde şişlikler yaşanabilir. Daha çok sigara kullanan kişilerde görülür.

Tetanos: Tetanos bakteriyel bir enfeksiyon türüdür. Çene kilitlenmesine, sağ çene ağrısına yol açabilir. Bu durumda çene kaslarında ciddi anlamda spazm oluşur.

Kalp krizi: Çene ağrısı şiddetli bir şekilde, aniden ortaya çıkmışsa kalp krizi belirtisi olabilir. Daha çok çenenin sol kısmında ağrı yaşansa da sağ tarafta da ağrı görülebilir.

Çene çıkması ya da kırılması: Çene doğrultusunun birdenbire değişmesi, çeneye alınan sert bir darbe, çeneyi hareket ettirmekte güçlük, sağ ya da sol çene ağrısı, ağız kanaması çene çıkması ya da kırılmasının belirtileri arasında yer alır.

Sağ çene ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Sağ çene ağrısı çene eklemi disfonksiyonu nedeniyle oluşmuşsa teşhis edildikten sonra kolaylıkla tedavi edilebilir. Tedavi eklem disfonksiyonunun türüne göre değişim gösterebilir.

Diş sıkması ya da gıcırdatması nedeniyle oluşan sağ çene ağrısı için psikolog ya da psikiyatr randevusu alınmalıdır. Diş gıcırdatma ve sıkma daha çok stres kaynaklı yaşanır. Stresle mücadele etme yöntemleri öğrenilerek sorun çözümlenebilir. Doktor ayrıyeten antidepresan ilaç tedavisi uygun görebilir. Diş doktoru gece ağızlığı önerebilir. Gece ağızlığı diş sıkma ve gıcırdatmayı engelleyen bir aparattır.

Ameliyat: Çene eklemi disfonksiyonu için ameliyata çok nadir başvurulur. Uygulanan tedaviler başarılı olmamışsa ameliyat seçeneği düşünülebilir. Çene eklemi açılarak kemik, kıkırdak ve yumuşak dokularda işlem gerçekleştirilir. Sağ çene ağrısı kanser, kalp krizi, tetanos, kırık ya da çıkık gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa bu hastalıklara karşı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
" } ] }