{ "title": "Sol Çene Ağrısı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/sol-cene-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 12:20:07", "author": "GizemDenizhan", "article": [ { "article": "
Sol Çene Ağrısı, Çenenizi oynatırken ağrı hissediyor, kırt gibi sesler duyuyorsanız çenede bir sağlık sorununuz var demektir. Çenedeki hastalıklar, çene ağrısına, çenede şişmeye, çiğneme zorluklarına ve ağzı açamamaya sebep olur.

Çene rahatsızlıkları nasıl ortaya çıkar?

Çene eklemlerinin insanın boynuna omurgasına ve dişlere yakın olması sebebiyle, bu bölgelerdeki ağrılar çene eklemini etkileyerek şikâyetlere neden olabilir. Yetişkin bir kişi çenesini; çiğneme, soluk alıp verme, yutma ve konuşma sırasında günde neredeyse yaklaşık 1.500-2.000 defa kullanır. Çenenin gün içindeki aşağı, yukarı, öne, arkaya ve yanlara hareket etmesi boyun ve çene kaslarının iş birliği içerisinde çalışması sonucu oluşur. Bu düzen bozulduğu takdirde çeşitli çene eklemi bozuklukları meydana gelebilir.

Tanı nasıl konulur?

Çene ağrısı hastalığında en önemli tanı yöntemi muayenedir. Teşhis sürecinde sadece fizik tedavi hekimi değil, yanı sıra diş hekimi, değerlendirmeleri de gerekebilir. Muayene sonucunda problem tam olarak anlaşılamaz ise röntgen, MRI gibi radyolojik incelemeler de gereklidir.

Çene ağrıların neden olur?
Sol çene ağrısı hastalıklarında görülen şikâyetler nelerdir?

Çiğneme düzeninin bozulması: Şişlik, ağrı, ağız hareketlerinin değişimi ve tek taraflı çiğneme gibi sorunlar görülür.

Ağzı açamama: Ağrı sebebiyle ağzı düzgün bir şekilde açama ve ileri derecede kireçlenmeye saptanır.

Sıkıntı ve diğer psikolojik bozukluklar: Ağız hareketlerinin kaybı ve beslenme bozuklukları görülür. Buda hastayı psikolojik yönden olumsuz etkiler.

Kulak, boyun ve dişlere yayılan ağrılar: Çene eklemi boyun ve omurgayla iş birliği içerisinde çalıştığından dolayı sağlık problemleri ortaya çıktığında bu bölgelerde de ağrıya sebebiyet verir.

Çene ağrısı nasıl tedavi edilir?

Evde Tedavi; Diş hekiminiz aşağıdakilerden bazılarını önerebilirler:
Çenenizi yormayacağı için uzun süre çiğnemek zorunda kalmayacağınız yumuşak ve sıvı gıdalar tüketin.

Kasıntılı bir esnemeyi, sakız çiğnemeyi ve tırnak yiyorsanız yemeyi kesinlikle bırakın.

Dişlerinizi sıkmayın ve gıcırdatmayın. Eğer psikolojik nedenlerden dolayı bunları yapıyorsanız en kısa sürede bir psikoloğa görünün.

İlaçlar; Ağrı kesici haplar ağrıları hafifletebilir yalnız hekim kontrolünde alınması gerekir. Bu konuda doktorunuz veya eczacınızdan yardım alabilirsiniz.

Ameliyat; çok az önerilir. Ameliyat öncesi tedaviler işe yaramaz ise tercih edilir.
" } ] }