{ "title": "Üst Çene Darlığı", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/ust-cene-darligi.JPG", "date": "20.01.2024 14:19:59", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Üst Çene Darlığı, Ağız yapısının sağlıklı olması her yaştaki kişi için oldukça önem teşkil eder. Üst çene darlığı, çocukluk yıllarında tedavi edilmesi gereken bir problemdir ve temel sebebi gelişim çağındaki çocukların burun yoluyla nefes almaması ve solunumu ağzı yolu ile yapmalarıdır. Bu durumda çocukta büyümüş olan bademciklerden, burun kemiğinin eğri olmasından, anatomik problemlerden ve geniz etinden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumu yaşayan çocukların genellikle yorgun bir yüz ifadeleri vardır, dikkat bozuklukları ile fark edilirler ve yüzleri uzama eğilimindedir.

Üst çene darlığı kimlerde görülür? Çocukluk yıllarında parmak emen ya da uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanan çocuklarda üst çene darlığı daha büyük oranda görülmektedir. Solunum yolu hastalıkları üst çene darlığının olduğu kadar beraberinde getireceği birçok diş problemlerininin en temel sebebidir. Çocuklarda solunum yolunda oluşan hastalıklar uzun sürelerde tedavi edilmeyip, takdirde kronik hale geldiğinde çocuklar burundan solunum almayı bırakarak ağızdan solunum almaya başlarlar ve bu durumda çene yapısını ve aynı zamanda dişleri de oldukça olumsuz etkiler ve çok ciddi farklılıklar ve anormal görüntü oluşmasına neden olur.

Üst çene darlığı tedavisi, üst çenede darlık olması birtakım ortodontik sorunlara sebep olmaktadır. Bunların en sık görüleni dişlerde görülen çarpıklıktır. Üst çenenin dar olması çocuğun çıkacak olan yeni dişlerinin çene kemiğinin içinde yer bulamayıp çarpık şekilde çıkmasına neden olur. Üst çene darlığında aynı zamanda dişlerin tam olarak kapanamamasından dolayı çiğneme fonksiyonunu tam anlamıyla yapılamaz ve bu durumda çocuğu oldukça rahatsız ederek farklı rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir. Üst çene problemi yaşayan kişilerde çene kemikleri tam anlamıyla kapanamadığı için alt çene kapanışı sağlamak için sağa veya sola doğru kayma eğilimi gösterebilir. Bu durum çocuğun büyürken çenesinin anormal görünmesine sebep olur. Bu sebeplerden dolayı üst çene darlığı kesinlikle erken yaşlarda teşhis ve tedavi edilmesi gereken oldukça büyük bir bir problemdir.

Üst çene darlığı probleminin tedavisi için en uygun olan yaş, 7-8 yaş aralığıdır. Erken yaşlarda üst çene darlığı teşhis edildiği takdirde darlık problemi hareketli ortodontik apereylerle ve hareketli plaklarla çocukta oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilir ve başarı oranı oldukça yüksektir. Şayet üst çene darlığının teşhis edilmesi ve tedavisi bu yaş aralığını geçmiş ise bu durumda en geç 13-14 yaşlarına kadar başarı sağlayacak tedaviler uygulanabilir. Ancak 13-14 yaşına gelmiş çocukların tedavisinde hareketli apareyler kullanılmaz. Tedavi sabit genişleticiler ile yapılmaktadır. Üst çene darlığı yaşayan çocuklara gerekli olan ortodontik tedaviler uygulanır ve bu sayede alt çenenin sağa ya da sola asimetrik hareketler yapıp kaymasının önüne geçilmiş olur. Ortodontik tedaviler genellikle diş çekimi yapılmadan gerçekleştirilebilmektedir.
" } ] }