{ "title": "Üst Çene Dişleri", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/ust-cene-disleri.jpg", "date": "20.01.2024 17:11:03", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Üst çene dişleri, adı üstünde çenemizin üstünde bulunan dişlerdir. Bu dişler nelerdir? Ne işe yararlar? Üst çenemizde yer alan dişler, dört adet kesici diş (İncisive dişler), dört adet köpek dişleri (Canine-kanin dişler), dört adet küçük azı dişler (Premolar dişler), altı adet büyük azı dişleri (Molar+20 yaş dişleri). Şimdi bu dişleri ayrıntılı tanıyalım.

Kesici dişler, memelilerde kesme koparma ve kavrama işlerini üstelenir. Ağzın ön kısmında bulunurlar. Bu dişler tek köklü dişlerdir. Günümüzde varlığını sürdüren fillerin dişleri, aşırı derecede büyüyüp gelişmiş üst kesicilerdir. Maymun ve insandaki yassı ve enli kesici dişler bitkileri koparmaya yarayacak şekilde özelleşmiştir. Özellikle Moğol ırkıyla Amerika yerli ırkı olmak üzere insanların çoğunda kesici dişlerin üst kenarı geriye doğru kıvrılarak kürek biçimini almıştır. Genişliği 9-10 mm. Olanlar orta kesici; üst 6-7 mm. Olanlar ise üst yan kesicilerdir. Doğuştan Frengi rahatsızlığı olan hastalarda Hutchinson isimli özel bir kesici diş bulunur.

Köpek dişleri, besinlerin koparılıp parçalanmasında en büyük görev köpek dişlerine düşer. Köpek dişleri kesici dişlerin yanında bulunur. Bütün haldeki büyük besinleri koparmaya ve parçalamaya yararlar. Çiğneme esnasında çene hareketlerine yardımcı olurlar. Üst çenedeki bu dişlerin bir diğer ismi de göz dişidir. Bu ismi almasının sebebi köklerinin çok uzun olmasından kaynaklanır. Bu sebeple çok güçlü dişlerdir ve eksikliğinde kemik kaybı fazla olabilir. Gülme hattının dizaynında da etkili olduğundan bu dişlerdeki kayıplar estetik açıdan sıkıntı oluşturabilir.

Azı dişler, gıdayı öğütmeye ve çiğnemeye yarar. Gıdaların sindirime hazır hale gelmesini sağlar. Eksikliğinde insanlar çiğneme fonksiyonlarını tama olarak yerine getiremezler. O bölgeye çiğnemekten kaçınırlar ve ön dişlerle çiğnemeye yönelirler. Buda dişsel ve çenesel farklı sonuçlara yıl açar.

20'lik dişler, bu dişler aslında üç büyük azı dişlerdir. 20'li yaşlarda çıktıkları için böyle söylenmiştir. Azı dişleri ile aynı görevi yaparlar. Çiğneme öğütme gibi. Eksik olmalarında bir sıkıntı olmaz. Fakat oluştuktan sonra apse ya da ağrı gibi sorunlar oluşturuyorsa alınmalarında fayda vardır.
" } ] }