{ "title": "Üst Çene Genişletme", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/ust-cene-genisletme.jpg", "date": "19.01.2024 13:45:50", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Üst Çene Genişletme, tıp dilinde çene cerrahisi olarak bilinen ortognatik sanılanın tam tersine çenenin geri ya da ileri alınması çok da basit bir cerrahi operasyon değildir. Çene genişletme cerrahisi üş aşamalı olarak planlanan ve uygulanan bir cerrahi olarak bilinir. Üst çene genişletilmesi çenenin geride kalması yani maksilla geriliği olması ve düzeltilmesi ile kalmamaktadır. Üst çene genişletilmesinde iki ana yol izlenmektedir. Birinci ve önemli yol özellikle hastanın ergenlik zamanını doldurup doldurmadığına bakılması ile başlanmaktadır. Bu da hastanın el grafilerine bakılarak yapılmaktadır. Çene genişletme cerrahisi öncesinde bunun yapılmasının amacı hastanın kemik gelişimini tamamlayıp tamamladığı içindir. Eğer çene genişletme cerrahisi yapılacak hasta kemik gelişimini tamamlamamış ise zaten cerrahi müdahale söz konusu olmamaktadır. Bu durumlarda hastanın çenesine optopedik operasyonlarla hasta damağına yerleştirilen genişletme aparey kullanılarak müdahale edilmektedir. Bu apereyler sadece bağlı oldukları iki noktayı genişletirler. Bu yapılan operasyonla hastanın üst çene genişletilme işlemi uygulanmış olunmaktadır. Fakat bu işlem geçici olarak yapılarak hastanın uygun yaşa gelmesi beklenene kadar yapılacak işlemden ibarettir. Çene genişletme cerrahisi zamanı gelince mutlaka cerrahi operasyon ile yapılmamalıdır.

Çene genişletme ameliyatında üst çene öne alınması esnasında hastanın damak bölgesinde kemik yapısına boydan boya bir çatlak uygulaması yapılarak bir sonraki süreçte hastanın üst çenesine takılacak olan distraktörün işlevsel olması sağlanacaktır. Hastanın üst damağında oluşturulan çatlak ve bu bölgeye takılan distraktöründe yardımı sayesinde üst çene genişletilmiş olur. Üst çene genişletilmesinde çeneye takılan aparey hasta üst çenesinde yeteri kadar olması ve tekrar daralmaması için bir müddet çenede takılı kalması uygun olacaktır. Ayrıca üst damakta açılan çatlak aralığı açılır ve bu aralık zamanla kemikleşerek normalleşir. Üst çenen genişletme cerrahisinde çene cerrahisi, ortodontist ve özellikle plastik cerrahın üçlü grupta çok koordineli çalışması üst çene genişletme cerrahisi başarısı için çok önemlidir.

Üst Çene Genişletmesinde Kullanılan Apareyler ve Sistemler

Üst çene genişletilmesinde kullanılan sistemler; vidalı ekspansiyon apareyleri, transpalatal ark, radid palatal ekspansiyon apareyleri ve guadrhelix apareyleri gibi sistemler kullanılmaktadır. Yukarıda saymış olduğumuzu apareylerin sadece ilk olanı vidalı ekspansiyon apareyi takılıp çıkartıla bilen diğerleri ise çenede sabit kalan apareylerdir. Ayrıca verilen apareyler arasında rapid palatal ekspansiyon apareyi hariç diğer verilen apareyler hasta dişlerini iterek üst çenede genişleme yapmaktadır. Radid palatal ekspansiyon apareyi ise doğru uygulanarak kullanıldığı durumda çene kemiklerinde genişleme yapmaktadır. Ama bu radid palatal ekspansiyon apareyi üst çene kemiğinde genişleme yaması için dikkat edilmesi gereken ise hastanın ergenlik döneminin ilk zamanlarında uygulanması çok önem taşımaktadır.

Vidalı apareyler; bu apareyler en kullanışlı ve konforlu olmaktadır. Çünkü bu aparey yemek yerken ve içerken çıkartılabilir özelliği sayesinde daha kullanışlıdır. Ama bu apareyin de diğerlerine nazaran daha kalın olduğu bilinmekte ve bu da kişinin konuşmasında sıkıntılar çıkardığı da vidalı apareyin dez avantajıdır.

Transpalatal ark; bu sistem tamamen üst çene genişletme sistemi olmadığı bilinmektedir. Daha önce genişletilmiş olan üst çene tekrar eski dönmesini engellemek için sabitleyici olarak kullanılan sistemdir. Çok az genişletme özelliği olduğu da söylenilebilir.

Quadrhelix; bu sistem ise en son kullanılacak sistem kurtarıcı görevini üstlenen bir sistemdir. Diğer sistemlerin uygulanmasında sonuç alınamamış ise işte bu durumda Quadrhelix sistem kullanılmaktadır.
" } ] }