{ "title": "Üst Çene Kemiği", "image": "https://www.cene.gen.tr/images/ust-cene-kemigi.jpg", "date": "21.01.2024 09:39:48", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Üst çene kemiği, maksilla veya maxilla olarak isimlendirilir. İskeletin yüz kısmında mandibuladan sonraki en kaplamakta olan bu yapı, göz çukuru, burun boşluğu ve ağız boşluğu benzeri boşlukların oluşmasını destekler. Üst çene kemiğinin içerisinde sinus maxillaris olarak adlandırılan önemli bir boşluk vardır. Üst çene kemiğinde, tabanı burun boşluğuna bakanımız bir piramit model corpus maxillae olarak adlandırılan bir cisim vardır. Bununla birlikte kemiğin 4 çıkıntısı, üst, ön, aşağı ve arka olmak amacıyla 4 kenarı vardır.

Üst çene kemiği yüz kısmının çift sayıdaki kemiklerinden biridir. Bu kemiğin iç kısmında bulunan bir boşluk vardır. Burun boşluğuna açılan bu boşluğun iltihaplanması bir sağlık problemidir. Bu kemik iskelette burun boşluğun ön deliği oluşmasına destek eder. Üst çene kemiğinin aşağı kenarında, birbirinin yanına dizilmiş durumda olan ve \"Alveoli dentales\" biçiminde adlandırılan çukurcuk vardır. Bu çukurcukların içerisine üst çenenin dişin kökleri yerleşmiş durumdadır. Maksilla olarak adlandırılan kemik göz çukurunun tabanını ve karşın eş kemikle birleşerek damağın 2/3 ön kısmını ve burun boşluklarının tabanını meydana getirir.

Üst Çene Kemiğinin İşlevleri

Tamamen hareketsiz bir kemiktir, başka bir deyişle sturlar hariç eklemi yoktur ve konumu itibari ile epeyce karma karışık bir kemiktir. Yüzün tam ortasında vardır. Burun boşluğunu (Apertura nasale) ve burun boşluğunda koltuk alan ve solunum sistemine ilişkin durumda olan conchaları taşımaktadır. Üst çene kemiği cismi (Corpus maxillae) sağında ve solunda, burun boşluğunun her 2 yakınında üst çene boşlukları (Sinüs maxillaris) vardır. Bununla birlikte maksilla, orbitanın (Göz çukuru) aşağı duvarını (Facies orbitalis) yapar. Üst çene kemiği, parçasında üst dişler vardır. Alveol kemik de olarak adlandırılan bu bölüm, normal kemik yapısından belli bir süre ek olarak gözenekli meydana geldiği için alveol kemik ismini almıştır. Maksillanın aşağı sınırı ve ağız boşluğunu yapan palatumdur.

Üst Çene Kemiğinin Eklemleri

Maksilla bununla birlikte gözyaşı kemiği (Os lacrimale), şakak kemiği (Os temporale), basit kemik (Os sphenoidale), elmacık kemiği, burun kemiği, damak kemiği (Os palatini), alın kemiği ve Etmoid kemik ile sturlarla bağlıdır.

Üst Çene Kemiğinde Ağrı

Çene ağrısı aşağı çene kemiği şeklinde adlandırılan mandibula kemiği, temporomandibular eklem (TME veya çene eklem) ve çene sahasını çevreleyen narin dokularda yaşanan rastgele bir rahatsızlığa çene ağrısı ismi verilir. Temporomandibular eklem kafatasının temporal kemiğini aşağı çeneye bağlayan ve aşağı ve üst çenenin bir araya gelmesinden sorumlulukları durumda olan eklemdir. Bedendeki en sık kullanılan eklemlerden biridir. Altta yatan nedene ilişkili olarak, çene ağrısı birdenbire meydana çıkabilir veya vakit içerisinde başlayabilir. Sıkıcı bir ağrı hissedebilirsiniz veya yeme yemek için ağzınızı açamayacak civarı kuvvetli ağrılı olabilmektedir. Trigeminal nevralji rahatsızlığında meydana geldiği benzeri çene ağrısı da yeme, yutma veya yalnızca çene meydana dokunmamak benzeri farklı aktiviteler ile tetiklenebilir. Çene ağrısı için en sık nedenlerinden biri temporomandibular eklem bozukluğuna neden olan temporomandibular eklem stresidir. Temporomandibular eklem başın her 2 tarafında kulak önünde bulunmaktadır. Eklemi adaleler, tendonlar, bağlar ve diğer narin dokular çevrelemektedir. Temporomandibular eklem ve etrafındaki yapıların rastgele birinin narin doku aşınması ve yıpranması, yaralanması veya rahatsızlığı çenede ağrıya neden olabilmektedir. Çene ağrısı bununla birlikte farklı hastalıklar, bozukluklar ve şartların bir belirtisi olabilmektedir.
" } ] }