Ortodonti Çene Belirtileri ve Tedavisi

Ortodonti, çene ve diş bozukluklarının tedavisine odaklanan bir diş hekimliği dalıdır. Çarpık dişler, sağlığı olumsuz etkileyebilir; bu nedenle erken teşhis ve tedavi süreci önemlidir. Ortodontik tedavi, sağlıklı bir gülümseme ve estetik görünüm için gereklidir.
Ortodonti Çene Belirtileri ve Tedavisi
18 Ağustos 2024

Ortodonti ve Çene


Ortodonti, çene ve diş bozuklukları üzerinde uzmanlaşan bir diş hekimliği dalıdır. Bu bölüm, insanların çene yapılarındaki dengesizlikleri, dişlerdeki yamuklukları veya çarpık dişleri tedavi ederek daha kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlar. Bu problemler tedavi edilmeden düzelmeyeceği gibi, erken fark edilmesi ve tedaviye erken başlanması her zaman daha iyi sonuçlar verir. Bu bölümle ilgilenen diş hekimlerine "ortodontist" denir.

Çarpık Dişlerin Etkileri


Çarpık dişler, daha zor fırçalanabildikleri için diş eti hastalıklarına daha yatkındır ve bu dişler daha erken çürüyebilir ve kaybedilebilir. Bunun yanı sıra, bu dişler çene kaslarına fazla baskı yaptıkları için çene eklemlerinde zamanla bozukluklara yol açabilirler. Bu da kişide baş, sırt ve omuz ağrılarına sebep olabilir. Tüm bu olumsuz sağlık problemlerinin yanı sıra, kişinin dış görünümünü kötü etkileyebilir ve sosyal yaşamını sarsabilir. Bu yüzden tedavi edilmesi ve tedaviye erken başlanması çok önemlidir. Bu sayede sağlıklı dişlere ve diş etlerine, sağlıklı bir çene yapısına ve estetik bir görünüme kavuşabilirsiniz.

Tedaviye İhtiyaç Duyulan Durumlar


  • Sadece ağızdan nefes alıp verme,
  • Yanlış yerde bulunan dişler,
  • Alt ve üst dişlerin birbirine olan temas eksikliği ya da aşırı teması,
  • Diş etine gömülü halde kalan dişler,
  • Uzun süre biberon veya emzik kullanımı,
  • Dengesiz çene ve ağız yapısı,
  • Tırnak yeme ve parmak emme gibi kötü alışkanlıklar,
  • Konuşmada zorlanma ya da yemek yerken çiğneme sorunları,
  • Çok fazla önde bulunan dişler,
  • Süt dişlerinin çok erken ya da çok geç dökülmesi gibi belirtiler.

Ortodontik Tedavi

Ortodontik tedavi, bir sorun gerekmeksizin her zaman yapılabilir. Çocuğunuz 6 yaşına geldiğinde mutlaka bir kontrol yapılmalıdır. Çünkü dişlerde veya çene yapısındaki bozuklukları fark etmek için bir belirti olmasını beklemek bazen tedavinin zorlaşmasına neden olabilir. Ortodontik tedavi için sağlıklı diş ve diş etlerine ihtiyaç vardır. Bunlara sahip olan her yaştan hastaya tedavi uygulanabilir. Bu tedavi süresi, ortalama olarak 6-36 ay arasında değişkenlik gösterebilir.

Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Tedavi öncesinde mutlaka dişlerdeki çürükler tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir. Ayrıca diş etlerini de sağlıklı duruma getirmek gerekir.
  • Asitli içecekler diş çürümelerine ve diş tellerinde olumsuz etkilere neden olacağı için bu içeceklerden uzak durmak gerekir. Abur cubur denilen sağlıksız ürünler de tercih edilmemelidir.
  • Elma, havuç, salatalık, turp gibi sert sebze ve meyveleri ya tüketmemek ya da rendelenmiş olarak tüketmek uygun görülür. Bunun dışında kuruyemiş ve çerez tarzı yiyecekler de dişlere olumsuz etkiler yapacağı için bunlar da kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Dişlerinizi, doktorun tavsiye ettiği ortodontik fırçalar ve uygun diş macunları ile fırçalamalısınız. Bu süreçte diş temizliğinin en önemli şey olduğunu unutmamalısınız.
  • Sakız, lokum ve şekerleme gibi yiyecekler de tüketilmemelidir. Bunlar da diş eti büyümesine ve diş çürümelerine neden olabilir.
  • Ortodonti uzmanının tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır.
  • Tedavi sürecinde ortalama 50-60 günde bir kontroller bulunur. Bu kontrolleri aksatmamak sağlığınız açısından çok önemlidir.
  • Tedavi boyunca doktorunuza yardımcı olarak hem daha iyi sonuçlar elde edersiniz hem de bu süreç sizi olumsuz etkilememiş olur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Nevres 26 Temmuz 2024 Cuma

Ortodontik tedavi için çocuğumu 6 yaşında mutlaka bir kontrole götürmem gerektiği söyleniyor. Bu yaştan önce fark edilemeyen diş ve çene yapısı problemleri var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Nevres,

Ortodontik tedavi, çocuklarda diş ve çene yapısı problemlerinin erken dönemde tespit edilmesi ve tedavi edilmesi açısından oldukça önemlidir. 6 yaş civarında çocukların süt dişleri dökülmeye başlar ve kalıcı dişler çıkmaya başlar. Bu dönemde yapılan kontroller, olası diş ve çene yapısı problemlerinin erken tespit edilmesine olanak sağlar. Erken müdahale, ileride daha büyük sorunların önüne geçebilir ve tedavi sürecini daha kısa ve etkili hale getirebilir. Çocuğunu 6 yaşında bir ortodontiste götürmek, bu açıdan faydalı olacaktır.

Sevgiler,

Çok Okunanlar
Çene Hareketleri Nasıl Yapılır?
Çene Hareketleri Nasıl Yapılır?
Haber Bülteni
Güncel
Çene Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Çene Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Çene Kasılması Belirtileri ve Tedavisi
Çene Kasılması Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Çene Romatizması Belirtileri ve Tedavisi
Çene Romatizması Belirtileri ve Tedavisi