Çene Kemiğinde Kist Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Çene Kemiğinde Kist Belirtileri ve Tedavisi

Çene Kemiğinde Kist

Çene kemikleri içinde yer alan kistler, içleri sıvı ya da yarı sıvı materyallerle dolu patolojik boşluklardır ve çene kemiklerinde sıklıkla görülür. Kistler, embriyolojik gelişim sürecinde dokular içine yerleşen hücre artıkları veya enfekte olmuş diş köklerinin oluşturduğu irritasyon ile gelişebilirler. Çene kemiği kistleri, diş kökenli ya da diş kökenli olmaksızın ortaya çıkabilirler.

Çene Kemiği Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?

  • Çene kemiği kisti başlangıçta herhangi bir belirti vermeksizin sinsi şekilde seyreder. Eğer teşhiste geç kalınmışsa çene kemiklerinde ciddi boyutta harabiyete neden olabilirler.
  • Çene kemiği kisti, yüz bölgesinde ağrısız gelişen şişlikler dışında zaman zaman alt dudakta uyuşukluk olabilir. Bu durumda kistin ilerlemiş ve sinire baskı yapmış hali söz konusudur.
  • Çene kemiği kistlerinin dudaklarda ve dilde uyuşukluk, diş çekim yaralarının iyileşmemesi, ağrılar ve ağızda kanamalar, kötü ağız kokuları, lenf bezlerinde şişkinlik, yutkunma güçlüğü gibi belirtileri vardır.

Çene Kemiği Kistinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene kemiği kistinin tedavisinde ilaçlar her zaman sonuç vermeyebilir. Bu nedenle kist tedavileri ameliyat gerektirebilmektedir. Kistler bir bütün olarak ameliyat sırasında torbasıyla birlikte çıkarılır ve kistin büyüklüğüne göre bazı durumlarda ilave destek tedavileri uygulanabilir. Uygun bir ameliyat genelde olumlu sonuç verir. Çene kemiği kisti eğer çene kemiğinde hasara yol açmışsa, ameliyat yapılan bölgeye özel olarak uygulanan bazı greft materyalleri veya vücudun başka bölgesinden kemik alınarak o bölgede kemik oluşumu sağlanabilir.

Çene kemiği kistleri tedavi edilmedikleri zaman yüz bölgesinde şişliklere, iltihap akıntılarına, yüz dokusu sertleşmelerine, dudaklarda uyuşukluklara ve çene kemiğinde kendiliğinden kırılmalara neden olabilir. Ayrıca tümör oluşumuna da (iyi huylu ya da kötü huylu) sebep olabilirler. Çene kemiği kistinin tedavi sonrası bakımları, yakın hasta-hekim ilişkisi gerektiren durumlar doğurur. Ameliyat sonrası hastanın beslenmesi, hekimin uygun gördüğü şekilde olmalı ve verilen diyete kesinlikle uyulmalıdır. Ameliyat sonrası bakımda lokal pansumanlar ve ağız hijyeni hiçbir şekilde ihmal edilmemelidir.

Çene kemiği kistinin tedavisinin ihmal edilmesi ya da geciktirilmesi, hastalarda fonksiyonel (katı gıdaları çiğneyememe, çene hareketlerinde kısıtlılık) ve estetik (görüntü bozukluğu) kayıplara yol açabileceği gibi kistlerin tümör haline alarak hastanın ciddi şekilde hayatını tehdit edecek kadar ilerlemesi mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çene Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çene Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çene Eklem Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Çene Eklem Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Çene Protezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çene Protezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çene Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Çene Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Uzun Çene Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Uzun Çene Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Çene Hareketleri Nasıl Yapılır?

Çene Hareketleri Nasıl Yapılır?

Güncel

Üst Çene Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Üst Çene Ameliyatı Riskleri ve Sonrası