Çene HareketleriÇene hareketleri aslında günlük hayatta pek önemsemediğimiz bir egzersizdir. Fakat bu egzersiz hareketlerinin, ileride alt çenedeki yoğun deri sarkmalarından tutun da konuşmanıza kadar ne kadar önemli olduğunu vurgulamak isterim. İnsanlar konuşurlarken farkında olmadan birçok çene egzersizi yaparlar ama bunun bilincinde değildirler. Çene Sağlığı ve KonuşmaÇene hareketleri, insanın güzel konuşması için çene yapısının sağlıklı olması çok önemlidir. Çünkü insanlar kendilerini konuşarak ifade ederler. Alt çenede doğuştan ya da sonradan oluşabilecek rahatsızlıkları birazdan anlatacağımız egzersizlerle zaman içerisinde giderebilir ve daha akıcı ve anlaşılır olabilirsiniz. Çene Hareketlerinin ÖnemiKonuşurken çeneniz açılır, kapanır, daralır ya da genişler. Bu hareketler çıkardığımız harf ve kelimelerin çenemize yansımasıdır. Eğer çenemizde kemik daralması ya da çene geriliği gibi sıkıntılar var ise bu harflerin seslerini tam çıkaramayız ve bazen de karşımızdaki kişiye kendimizi anlatamayız. Fakat küçük yaşlarda çocuklarımıza bu egzersizleri alışkanlık edindirirsek, hem çene gelişimi esnasında sağlıklı bir gelişim gerçekleşir hem de ileride harf ve kelimeleri yutmadan anlaşılır bir şekilde konuşmalarına yardımcı oluruz. Günlük Çene EgzersizleriÇene hareketleri, içerisinde size önereceğimiz günlük hayatta her zaman yapabileceğiniz ve zaman bakımından sizi alıkoymayacak kadar kısa hareketlerdir. Çene Hareketleri ve EgzersizlerAlt çeneye ileri geri hareket yapısına sahiptir. Ağzımızın üst yapısının bağlı olduğu kemikler sabittir. Dolayısıyla geriye olan bu hareketleri yapacak olan geriye alt çene kalır. Çenemizin kullanımında sorunlar yaşayabiliriz. Çene kaslarımızı gerektiği kadar geliştirememiş ve kondisyonsuz bırakmış olabiliriz. Bu durum olduğunda düzenli hareketler yapmamız gerekir. Biz bu hareketleri yapmaz ve dikkat etmezsek çene bazı hareketleri kaybeder ve bu kayboluş sesteki kayıplara sebep olur. Diğer önemli bir sorun da çene kemiğinin dar olmasıdır. Eğer ki çenemizi yeterince kullanamıyorsak, bu tüm sesleri çıkarma esnasında bize sorunlar yaşatır. Önerilen Çene HareketleriÇene hareketleri:
Bu bahsettiğimiz hareketler hem çene egzersizi hem de masajıdır. İnsanların konuşmalarında ve alt çene derisinde ilerleyen yaşlarda yaşanacak sarkmalar için kullanabilecekleri, günlük hayatın içerisinde çok az zaman içerisinde gerçekleştirebileceği basit hareketlerdir. Belki "çene işte ne var ki" diyebilirsiniz ama konuşmanızdaki kaymaları muhakkak fark edersiniz. Bu ses kayboluşlarının olmaması için mutlaka bu çene hareketlerini yapınız. Güzel diksiyonlu ve anlatımlı konuşmalarınız olsun. |
Çene hareketlerinin gerçekten bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum. Çene kaslarının kondisyonsuz kalması ses kaybına mı sebep olabilir? Çocuklara küçük yaşlarda bu egzersizleri öğretmenin ileride daha akıcı konuşmalarına yardımcı olacağını nasıl garantileyebiliriz? Günde sadece beş defa tekrarlamak gerçekten etkili olur mu?
Cevap yazMerhaba Fettah,
Çene kaslarının kondisyonsuz kalmasının doğrudan ses kaybına sebep olup olmayacağı konusunda kesin bir şey söylemek zor. Ancak, çene kaslarının zayıf olması konuşma ve artikülasyon problemlerine yol açabilir. Çocuklara küçük yaşlarda çene egzersizleri öğretmek, kas koordinasyonlarını geliştirebilir ve bu da daha akıcı konuşmalarına yardımcı olabilir. Bu egzersizlerin etkili olup olmayacağını garantilemek zor, ancak düzenli ve doğru bir şekilde yapılırsa olumlu etkilerinin olması muhtemel. Günde beş defa tekrarlamak başlangıç için yeterli olabilir, ancak zamanla ihtiyaçlara göre artırılabilir.